LES PORTADES DE LA PREMSA

Els desafiaments de De Alfonso i el Regne Unit copen les portades

Els diaris catalans demanen la dimissió del cap de l'Oficina Antifrau després de la seva compareixença "surrealista" al Parlament

La premsa madrilenya prefereix fixar-se en els resultats del referèndum britànic sobre la seva permanència a una Unió Europea en crisi

portadaara2406-1

portadaara2406-1

5
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

La compareixença desafiadora de Daniel de Alfonso, director de l'Oficina Antifrau de la Generalitat, al Parlament de Catalunya arran del 'cas Fernándezgate' i els primers sondejos després del referèndum sobre el 'brexit' són les dues notícies més destacades pels vuits diaris principals de Barcelona i Madrid.

Els rotatius catalans, entre els quals EL PERIÓDICO, ressalten les amenaces que De Alfonso llança als partits que li exigeixen la dimissió, mentre que els madrilenys prefereixen dedicar els seus titulars més grans a la consulta britànica, encara que els resultats no es coneixeran fins al matí d'aquest divendres, en una nova demostració que el xovinisme anglès no es compadeix amb un lent i tercermundista recompte de vots, més propi de les excolònies britàniques a les quals els illencs sempre han mirat per sobre de l'espatlla.

DE ALFONSO, EL BUSCA-RAONS

"Sense vergonya", "surrealista", "avassalladora" i "desafiadora" són alguns dels qualificatius que els diaris barcelonins apliquen a la compareixença de De Alfonso al Parlament, que va declarar que havia parlat de "temes sensibles amb polítics de tots els colors" i fins i tot va arribar a insinuar que podria "estirar la manta" si els diputats de la cambra --amb l'excepció del PP, per descomptat-- insistien que havia d'abandonar el seu càrrec arran de les seves reunions conspiratives amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

'La Vanguardia' suggereix en el seu editorial el cessament de De Alfonso: "El propòsit de l'Oficina Antifrau és actuar contra les desviacions il·lícites de fons públics i altres conductes irregulars de autoritats i funcionaris públics. No sembla que la feina de De Alfonso en aquest terreny

hagi sigut excel·lent. Ni que el contingut de les seves xerrades amb Fernández l'enalteixin. Ni que la seva actitud d'ahir al Parlament fos la més apropiada. No hi va anar per avassallar els diputats, sinó per donar-los explicacions. I al no fer-ho va venir a confirmar, de

nou, que no és la persona adequada per al càrrec".

Xevi Xirgo, director d''El Punt Avui', també comenta les declaracions de busca-raons del jutge conservador fent de lluitador anticorrupció i promotor de presidents in pectore: "Escoltant-lo gairebé semblaria que si hi ha alguna conjura és per culpa dels independentistes". 

EL FUTUR DE GORDÓ

A l'analitzar l'aparició de Germà Gordó com a possible candidat a substituir Artur Mas en la presidència de la Generalitat segons una de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, Esther Vera, directora d''Ara', ofereix una perspectiva interessant: "Gordó coneix molt bé CDC i les seves interioritats, es mou silenciosament en la tramoia amb l'autoritat de qui sap administrar la informació. La publicació de la conversa no és menor. CDC està en plena refundació i té pressa per raons de supervivència. La batalla per la renovació de persones, polítiques i aliances es farà a la plaça pública".

¿ON ERA EL MICRÒFON?

De l''escándalo Fernándezgate', 'El Mundo' i 'La Razón' prefereixen fixar-se més en la investigació que hauria de conduir a la identificació de els autors de la gravació de les xerrades que en el mateix contingut de la conspiració que van portar a terme De Alfonso i Fernández Díaz.

'El Mundo' assenyala que Interior sospita que la gravació es va fer des de dins del ministeri i que la crisi ha augmentat les tensions entre la cúpula del departament que dirigeix en funcions Fernández Díaz i "les denominades clavegueres de l'Estat, conformades --explica el diari fundat per Pedro J. Ramírez-- per alts comandaments policials que dirigeixen operatius secrets al límit de la legalitat".

'La Razón', que dirigeix el comissari honorífic Francisco Marhuenda, amic personal del ministre de l'Interior, informa que la investigació oberta en el departament apunta que va ser col·locat un micròfon al maletí de De Alfonso.  

TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El referèndum britànic obliga a una reconstrucció de la UE"; "Un vot en homenatge a Jo Cox. La ciutat de la política assassinada va a les urnes amb el record de l'atac que va marcar la campanya"; "El rebuig del PSOE al pacte amb Podem creix en la recta final"; "El cap antifrau de Catalunya amenaça els partits amb treure draps bruts"; "Mercadona obrirà a Portugal el 2019".

EL MUNDO

"Interior sospita que la gravació al ministre es va fer des de dins. Podem usa la polèmica per crear dubtes sobre el procés electoral"; "Les FARC entregaran les armes"; "Convergència i les cendres del catalanisme"; "Els britànics es bolquen en el referèndum sobre el Brexit"; "El Govern rescatarà 7.000 milions de la 'guardiola' de les pensions".

ABC

"Referèndum sobre el Brexit. Ser o no ser .... europeus. Els sondejos a peu d'urna apunten al triomf del "sí" a la permanència, mentre els partidaris del "no" anticipaven ahir a la nit la seva derrota. La UE espera en suspens per iniciar avui mateix el seu rellançament".

LA RAZÓN

"L'hora d'Europa. La divisió britànica sobre la seva pertinença a la UE obliga a Brussel·les a redibuixar un projecte comú en crisi"; "De Alfonso revela que Rivera "em va venir a veure i em va demanar alguna cosa"; "El PSOE dissenya la "operació Patxi López" en cas de "sorpasso""; "Espanya registra ja més morts que naixements".

LA VANGUARDIA

"Europa, en suspens pel vot del Regne Unit"; "El cap Antifrau, als polítics: "M'he reunit amb tot". Noves gravacions: Pla per rellevar Mas i controlar CDC"; ""Vaig començar apostant 10 € amb els amics i en dec 10.000"".

EL PUNT AVUI

"Sense vergonya"; "El Regne Unit decideix"; "Els diputats de la CUP demanen disculpes"; "Xavier Domènech: Un professor disposat a ser ministre a Madrid".

ARA

"Guerra bruta: Desafiant"; "'Brexit'". 

EL PERIÓDICO

"L'embolic britànic. El sondeig Yougov atorga el 52% a la permanència a la UE i el 48% al 'brexit'; "El director d'Antifrau amenaça els partits. De Alfonso: "He parlat de temes sensibles amb polítics de tots els colors". Surt a la llum un pla per substituir Mas per Gordó. Homs i Batet anuncien actuacions legals"; "Una altra revetlla amb un embús enorme a les carreteres"; "Espanya lidera l'increment de grans fortunes a Europa".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Els britànics marquen el rumb de la UE. Els mercats, optimistes en les hores prèvies, avaluaran avui el resultat del referèndum. La UE ha perdut els tres últims plebiscits a Grècia, Dinamarca i Holanda"; "Les escoltes al ministre revelen una operació per fer caure Mas"; "L'Audiència insta a resoldre la vaga de forenses davant el bloqueig de molts jutjats".