Rajoy fa una crida a concentrar el vot moderat en el PP contra "els dolents"

Acusa els dirigents del PSOE d'"incompetència" i adverteix que poden entregar el govern als "radicals"

 

  / EFE

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Mariano Rajoy vol capturar el vot útil de tot l'electorat que temi un govern amb Pablo Iglesias al capdavant, i per primera vegada des que va comencar la campanya, carrega contra el PSOE per persuadir els simpatitzants socialistes que l'única manera d'assegurar que Podem no arribi a la Moncloa és votant el PP. En la recta final de campanya, el candidat popular interpel·la "als moderats" i a les "persones assenyades" per amalgamar tota la força el 26-J que permeti construir un dic de contenció contra l'avanç dels morats.

"Hem de concentrar el vot. Quan el vot moderat es divideix, se n'acaben aprofitant els dolents", ha assenyalat en un míting a Tenerife, en què ha tornat a subratllar el "risc" que, segons ell, comportaria un govern de "radicals". Assegurat ja el seu votant fidel, Rajoy es llança ara a persuadir un electorat indecís que podria dubtar entre el PSOE o Ciutadans, però que té en comú un tret clar: la por a Iglesias. Fins ara, Rajoy havia apel·lat al votant d'Albert Rivera, però no als socialistes. 

"FALTA DE PERÍCIA" DE SÁNCHEZ

Per arribar a aquest votant ha introduït atacs a la credibilitat del lideratge al PSOE. Sense esmentar Pedro Sánchez explícitament, li ha retret que no li donés el seu suport després del 20-D tot i ser la força amb més escons, i ha qüestionat la seva capacitat política. "Ara hem de celebrar novament eleccions per la incompetència i la falta de perícia d'alguns dirigents polítics", ha acusat, per tornar a incidir en el seu mantra en aquest últim tram de la campanya: el vot útil contra la por. 

Notícies relacionades

"Demanarem el vot que no vol radicalismes, el vot reformista, i demanarem que es concentri en el PP. Moderats, consitucionalistes. Ha de concentrar-se, perquè com més es concentri, més escons tindrem. Si dividim el vot, els tindrà Podem", ha postulat, com a fórmula que ha considerat imprescindible si es vol continuar avançant en la recuperació econòmica. 

Sobre les negociacions a partir del 27-J, Rajoy ha confirmat que la seva posició serà la mateixa que va mantenir després de les eleccions del desembre, i ha reclamat que el Govern sigui presidit per la força que aconsegueixi més escons. "És una obligació democràtica respectar la voluntat de la gent i que el que guanyi les eleccions governi el primer", ha incidit. Davant la indefinició dels socialistes, que no confirmen quina serà la seva política de pactes, Rajoy ha pronunciat un desig: "Tant de bo hagin après alguna cosa", ha dit, per recordar que "als països civilitzats", governa la força més votada.