BARÒMETRE DEL GESOP

¿Quin pacte prefereix després del 26-J?

El Govern d'esquerres és l'opció preferida per electors catalans i espanyols

Els votants del PSOE no volen la gran coalició i es divideixen entre Rivera i Iglesias

lpedragosa33353617 madrid  30 03 2016  pedro s nchez psoe  y pablo ig160609205846

lpedragosa33353617 madrid 30 03 2016 pedro s nchez psoe y pablo ig160609205846 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Què passarà després del 26-J? Aquesta és la pregunta que es fa la ciutadania arran de l’experiència de la investidura fallida i davant la por que es pugui arribar a unes terceres eleccions. Ningú es vol imaginar que es torni a constatar la incapacitat dels partits per aconseguir donar a llum un Govern. Segons l’enquesta del GESOP, l’aposta preferida és un pacte d’esquerra entre Units Podem i el PSOE, que superi un enllaç PP-Ciutadans, que era l’opció predilecta pels electors al novembre. 

Fins a sis punts ha crescut en sis mesos, tant a Catalunya com a Espanya, el Govern a la barcelonina. L’aposta per un executiu d’esquerres guanya en tots els segments d’edat (excepte els votants de més de 60 anys) i va creixent com més joves són i més estudis tenen els enquestats. El sondeig exposa que aquesta alternativa ha passat del 24,8 al 30,6% de suport entre els espanyols, mentre que a Catalunya ja la defensen gairebé la meitat dels entrevistats (48,4, davant el 42,8% del baròmetre anterior). L'acord entre PP-Ciutadans, pel qual abans advocaven un 28,4% de tots els consultats, ha baixat vuit punts (20,9%) al constatar que difícilment les dues opcions conservadores sumaran majoria. Aquest 8% és el que passa a defensar ara el tripartit PP-C's-PSOE.

EL DILEMA DELS SOCIALISTES

Notícies relacionades

La gran incògnita l’endemà dels comicis serà veure què fa el PSOE. Especialment en el cas que, com apunten totes les enquestes, es produeixi el sorpasso i Units Podem els supera per l’esquerra. Els votants socialistes, tant catalans com espanyols, preferirien un pacte amb Ciutadans (encara que no sumés) abans que compartir executiu amb Podem i IU, tot i que es mostren molt dividits davant aquesta decisió (un 37,9% dels socialistes aniria només amb Albert Rivera i un 30,6% preferiria Pablo Iglesias). 

La gran incògnita el día después dels comicis serà veure què fa el PSOE. Especialment si, com apunten totes les enquestes, es produeix el 'sorpasso' i Units Podem les supera per l'esquerra. Els votants socialistes, tanto catalans com espanyols, preferirien un pacte amb Ciutadans (encara que no sumés) abans que compartir executiu amb Podem i IU, encara que es mostren molt dividits davant aquesta decisió (un 37,9% dels socialistes s'aniria solo amb Albert Rivera i un 30,6% amb Pablo Iglesias). Tan sols un 12% veurien amb bons ulls una gran coalició del PP i el PSOE, amb Ciutadans o sense pel mig, elecció que en les files populars comptaria amb el suport del 33,5%. Els votants d’ERC són els que més clar tenen (80,2%) que la millor solució seria un Govern entre l’únic partit que demana el referèndum i el PSOE. 

Fitxa tècnica

1.816 entrevistes telefòniques efectuades del 3 al 7 de juny. Univers: Població resident a Espanya amb dret a vot. Mostra estratificada per comunitat autònoma i dimensió de municipi amb selecció aleatòria de llars i amb quotes encreuades de sexe i edat. Error de la mostra: +/- 2,7% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.