TORNADA A LES URNES

La història dels debats electorals a Espanya

Repassem els debats que s'han produït des del 1993, any en què va tenir lloc el primer cara a cara televisat

32169630 60 / Antiviolencia

32169630 60
tecnicomadrid32094288 madrid  07 12 2015  pol tica  debate a cuatro en a

/

3
Es llegeix en minuts

Els líders dels quatre principals partits es veuran les cares aquest dilluns en el primer i únic debat a quatre en aquesta campanya. En una trobada organitzada per Atresmedia, Mariano RajoyPedro SánchezPablo Iglesias i Albert Rivera exposaran el seu programa i exhibiran les seves discrepàncies coincidint amb el debut a l'Eurocopa de la selecció espanyola. En un panorama polític remogut i les enquestes indicant un acostament de l'esquerra a la majoria absoluta, els uns i els altres miraran de convèncer els electors o, com a mínim, incidir en els votants del contrari.

Els debats electorals s'han convertit en els últims mesos i anys en un producte televisiu habitual, un fet que no sempre ha sigut així. Repassem a continuació la breu història dels debats electorals a Espanya.

GONZÁLEZ I AZNAR

El primer dels debats en què van participar tots dos expresidents del Govern es va celebrar el 25 de maig del 93: moderat per Manuel Campo Vidal, era el primer que se celebrava a la televisió. La corrupció a les files socialistes va centrar gran part del cara a cara. Aznar va acusar el Govern socialista de tenir una "actitud arrogant" que va generar "atur, malbaratament i corrupció". González va demanar als ciutadans suport per realitzar "el canvi que Espanya necessita, sense tornar enrere". I van ser els espectadors els que, per un punt, van donar guanyador a Aznar.

Després del segon debat, celebrat a Telecinco l'1 de juny de 1993 i moderat per Luis Mariñas, aquest diari va titular 'Felipe va ressuscitar en el debat de la revenja'. L'exmandatari socialista va posar Aznar contra les cordes quan va afirmar que el seu rival oferia un programa inviable. A més, va anunciar una renovació del Govern. El llavors líder popular va denunciar davant el seu rival el "fracàs polític i social" dels socialistes. I en definitiva, es van acusar mútuament de mentir.

ZAPATERO I RAJOY

Van haver de passar 15 anys per veure un altre cara a cara entre líders polítics. Va ser el 25 de febrer del 2008. Aquesta vegada es van trobar Zapatero i Rajoy davant un experimentat Campo Vidal. El duel televisiu es va acabar amb una victòria per punts del llavors president socialista sobre el popular Rajoy. Zapatero va neutralitzar els atacs de qui va ser líder de l'oposició i va aprofitar el torn de tancament per evidenciar les contradiccions de l'aspirant a la Moncloa.

I van tornar a trobar-se. En el segon assalt del combat televisiu, emès el 3 de març d'aquell mateix any, Zapatero va guanyar l'ofensiva a un Rajoy encara enredat amb la guerra de l'Iraq. El president va pressionar el candidat popular fins que el va forçar a cometre errors irremeiables. En aquesta ocasió la moderadora va ser Olga Viza.

RAJOY I RUBALCABA

El debat celebrat a la televisió va encarar el 7 de novembre del 2011 l'actual president i Alfredo Pérez Rubalcaba; el va moderar, per tercera vegada, Campo Vidal; i el va guanyar, per primera vegada, Rajoy. El president va sortir viu d'un debat en què no va detallar els seus plans per governar després de les eleccions del 20-N que li van donar la victòria.

Rubalcaba, per la seva part, es va esforçar a confrontar dos models ideològics per superar la crisi i demostrar que tenia les seves pròpies idees, en ocasions marcant les distàncies amb les de Zapatero, per superar el tsunami econòmic en el qual estava sumit el país.

RAJOY, SÁNCHEZ I EL DEBAT A CUATRO

Noves eleccions i nous debats van arribar el 2015, en un panorama alterat per l'emergència de nous partits -Podem i Ciutadans- i les noves formes de tractar l'actualitat política per part de les cadenes de televisió. En aquest context va tenir lloc el cara a cara entre Mariano Rajoy, president del Govern, i Pedro Sánchez, l'aspirant socialista a la Moncloa. Moderat de nou per Campo Vidal, el debat va acabar en taules segons els internautes.

Notícies relacionades

Dies abans, el 7 de desembre, es va produir el primer debat a quatre entre els candidats dels principals partits, un debat marcat per l'absència de Rajoy, que va ser substituït per Soraya Sáenz de Santamaría. En aquella ocasió, Pablo Iglesias es va alçar vencedor. Altres debats, com un cara a cara entre Iglesias i Rivera van tenir també el seu lloc en aquella campanya.

En un format que serà similar al de desembre, aquest dilluns veurem un nou cara a cara entre els líders dels quatre partits, comptant aquesta vegada amb la presència de Mariano Rajoy.