ELECCIONS GENERALS 2016

Iglesias posa Barcelona i Catalunya com a model del canvi

El líder d'Units Podem i Domènech repeteixen a l'Arc del Triomf el seu petó del Congrés

En Comú Podem llueix el seu múscul electoral en el seu acte més potent de campanya, amb Oltra, Colau i Garzón

34235302 60

34235302 60 / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els primers espases podemistes han desembarcat a Barcelona per traslladar el canvi de la capital catalana a tot Espanya. Pablo Iglesias, en el seu primer i únic acte a Catalunya, ha capitanejat el cartell més potent d'aquesta campanya. A més del líder de Podem, s'han citat a l'Arc del Triomf Alberto Garzón, Íñigo Errejón i la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, en un reconeixement a les confluències de Podem que han sigut el mirall de l'aliança amb IU per donar lloc a Units Podem, amb l'alcaldessa Ada Colau com a amfitriona. Iglesias i Xavier Domènech han repetit al passeig Lluís Companys el petó a la boca del Congrés per simbolitzar la fraternitat que preconitzen entre Catalunya i Espanya.

Barcelona i Catalunya són per a Iglesias la demostració que el canvi no és una utopia sinó que és possible. "Si una cosa ens avala són els ajuntaments del canvi i que En Comú Podem ja les va guanyar a Catalunya. Moltes gràcies per ser un exemple. Els canvis històrics només arriben de la mà amb Catalunya", ha sentenciat Iglesias. El líder de Podem ha deixat clar que, encara que les opcions d'arribar a la Moncloa creixin, no pensa renunciar a la seva oferta pel referèndum. "Aspiro a ser el president que respecti els drets nacionals de Catalunya i construeixi ponts on altres els han volat. No volem que us en aneu, però respectarem sempre el vostre dret a decidir perquè som demòcrates. Ho vam dir, volem que Catalunya tingui un referèndum i que els catalans decideixin el seu futur".

Colau, a l'inici de l'acte, ha assenyalat que Iglesias està "perfectament preparat per ser el pròxim president d'Espanya". L'alcaldessa, que ha aplaudit que Units Podem hagi reproduït l'exitós model de Barcelona En Comú i En Comú Podem, ha donat la benvinguda a Garzón i a la valenciana Oltra, a qui ha recordat que a més d'apostar pel corredor mediterrani s'ha d'apostar per un "corredor transversal contra la corrupció".  

HOMENATGE A COMPANYS

Sota una intensa calor i en un clima festiu, En Comú Podem ha lluït múscul congregant més de 4.500 persones. El gran guanyador de les

"L'única por "L'única por que aquesta candidatura pot generar és la dels que han saquejat els nostres comptes públics", sentencia Garzón 

eleccions generals el 20-D, que repetiria i ampliaria triomf segons l'enquesta del GESOP, mira al futur amb optimisme. Ja no només davant la possibilitat de confirmar el seu lideratge a Catalunya, sinó de veure que arribar a la Moncloa ja no és una utopia. Després de Lucía Martín i Ernest Urtasun, Íñigo Errejón ha assegurat que ells no s'han equivocat i que el seu adversari és el PP, que "és des de fa anys un enemic declarat de Catalunya". Al passeig Lluís Companys, ha citat l'expresident de la Generalitat afirmant, en català, que el 26-J 'tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer'. 

"Rajoy és al poder gràcies a Gürtel, gràcies a la corrupció", ha sentenciat Oltra, quan el míting ja portava velocitat de creuer, que amb la seva ironia ha provocat les rialles i els aplaudiments entre el públic. "Rajoy ha sigut el pitjor president de la democràcia. I ja és dir, perquè vam tenir Aznar", ha dit la vicepresidenta valenciana, demanant als assistents que es converteixin en "ambaixadors del canvi" abans de donar pas a Garzón, a qui han precedit dos desmais (reals, no metafòrics).

El líder d'IU, el polític més valorat segons el CIS i a qui els catalans no van poder votar el 20-D (perquè Unitat Popular no es va presentar a Catalunya), ha causat sensació, i ha aixecat fins i tot més aplaudiments que Iglesias i Colau. I no ha defraudat la seva audiència, a qui ha demanat que no caigui en la campanya de la por. "¿És aquesta por als que han perdut la feina, la vivenda o és, en tot cas, la por dels que han saquejat els nostres comptes públics? Aquesta és l'única por que aquesta candidatura pot generar. No ens espanten perquè no ens resignem". 

Notícies relacionades

L'aposta d'Units Podem reflecteix, per ell, l'esperit que ha impulsat les entitats socials en la lluita contra la crisi. "Hem après perquè ens hem oblidat del carnet i hem anteposat les necessitats polítiques, de la nostra classe, el nostre poble i la nostra societat. Això és el més bonic". Després d'exalçar la bellesa de la solidaritat dels pobles, ha rematat la seva intervenció amb un "salut i república" davant una eixordadora ovació.

MISSATGE A PEDRO SÁNCHEZ 

Si ell ha donat pas a Iglesias amb una forta abraçada, Pablo li cedit el torn a Domènech amb un altre petó com el del Congrés. "Seré l'home més besat d'Espanya", ha dit fent broma. Com Errejón, el cap de llista d'En Comú Podem ha exalçat la figura de Companys, "el millor president que la Generalitat mai ha tingut i que entenia que un poble no és lliure si la resta no ho són". Després de recordar-li a Pedro Sánchez que el seu objectiu no és el 'sorpasso' sinó fer fora el PP, ha vaticinat que "Cataluya serà la punta de llança de la derrota del PP". Si Garzón havia acabat la seva intervenció amb un "salut i república", Domènech ho ha fet amb un altre lema històric, "fins a la victòria sempre".