¿Propaganda electoral? No, gràcies

Diversos ajuntaments arriben a un acord per reduir la despesa de la campanya

"No volíem atabalar la ciutadania", explica l'alcalde de Santa Coloma de Farners

34216811 60

34216811 60

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que fins i tot el rei Felipe ho reclamava, els partits polítics no s'han posar d'acord ni per rebaixar el cost global de 130 milions d'euros de la repetició electoral. Encara que hi havia cert consens per gastar menys en la publicitat exterior (com tanques i cartells) i també a aconseguir que fos més barata la bustiada electoral, les formacions amb representació al Congrés no van aconseguir rubricar un pacte. Però si a nivell estatal no van arribar a un consens, alguns ajuntaments sí que s'han posat d'acord per evitar més despeses en propaganda electoral.

Barcelona s'ha llevat aquest divendres amb diversos dels espais reservats per a cartells electorals buits en llocs tan simbòlics com la plaça de Catalunya. No és l'únic lloc on es poden detectar intents d'austeritat. Santa Coloma de Farners va ser el primer municipi català a fer el pas. ERC, CDC i PSC, els tres partits amb representació al consistori que concorren el 26-J, i En Comú Podem i el PP han acordat limitar la propaganda electoral. "No volíem atabalar amb propaganda la ciutadania en una repetició de la campanya, ja que els missatges segueixen sent els mateixos que fa sis mesos -explica Joan Martí, alcalde d'ERC-. Vista la impossibilitat d'acord de les direccions generals hem volgut arribar a un acord a nivell local que donés resposta a la inquietud de la despesa pública". L'acord, al qual van arribar el 26 de maig i que convida altres ajuntaments a seguir el seu exemple, contempla que no haurà ni pancartes, ni cartells ni banderoles als fanals.

Notícies relacionades

El mateix dia que pactaven aquesta mesura, l'ajuntament de Calvià també aprovava evitar la propaganda electoral estàtica durant la campanya prèvia a les generals. "Tenint en compte l'especial circumstància d'aquestes generals del 26-J, en què es produeix una repetició dels comicis del 20 de desembre, entenem innecessari i redundant, a més de costós econòmicament, la col·locació de nou de propaganda electoral als carrers i places", va explicar el portaveu del PSOE, Andreu Serra. Una proposta que va comptar amb el suport dels grups municipals del PP, Ciutadans i Sí que es Pot.

Calvià seguia així l'exemple de dos ajuntament insulars més. Els municipis tenerifencs de La Orotava i Los Realejos van decidir no col·locar cap pancarta ni cartell als fanals ni utilitzar pantalles per a propaganda electoral. Només es permetran en panells habilitats per la Junta Electoral i es recomana reciclar les pancartes del 20-D. Tant allà com a la resta de municipis confien a no haver de tornar a usar-los de nou d'aquí mig any en unes terceres eleccions.