TORNADA A LES URNES

L'enquesta del CIS confirma el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE en vots i escons

El PP guanyaria les eleccions del 26 de juny amb el 29,2% de les paperetes i entre 118 i 121 diputats

La suma de morats, amb un 25,6% de suport, i socialistes, amb un 21,2%, s'acostaria a la majoria absoluta

cis

cis

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), donada a conèixer aquest dijous, ve a aprofundir en les pitjors malsons del PSOE. El sondeig, portat a terme a través de 17.500 entrevistes elaborades del 4 al 22 de maig, reflecteix un clar ‘sorpasso’ d'Units Podem sobre els socialistes, tant en vots com en escons, cosa que suposaria un triomf incontestable del partit morat, IU i les seves confluències i col·locaria el partit liderat per Pedro Sánchez en una situació inèdita. El PP, segons l'estudi, guanyaria les eleccions del 26 de juny de forma clara, amb el 29,2% dels vots i entre 118 i 121 escons. Per darrere, Units Podem i els seus satèl·lits territorials amb el 25,6% dels suports (de 88 a 92 diputats); el PSOE, que aconseguiria el 21,2% de les paperetes (entre 78 i 80 seients al Congrés), i Ciutadans, amb un 14,6% dels vots i entre 38 i 39 escons.  

El bloc d'esquerres se situaria molt a prop de la majoria absoluta dels 175 diputats. En la hipòtesi més beneficiosa per a aquesta opció, la suma d'Units Podem i els socialistes arribaria als 172 escons. En la pitjor, 166 representants, cinc més que en els comicis de l'any passat. El PSOE, en qualsevol cas, podria trobar-se en una tessitura enverinada, havent d'elegir entre aliar-se amb el partit morat i fer president Pablo Iglesias o permetre la continuïtat de Mariano Rajoy amb la seva abstenció, indispensable perquè es donés aquest desenllaç. La dreta pateix un retrocés: la unió del PP i Ciutadans només sumaria entre 156 i 160 escons. 

BENEFICIATS I PERJUDICATS 

Si es produïssin aquests resultats en els comicis de d'aquí 17 dies, el PP es mantindria estable respecte a les generals del passat 20 de desembre, ja que rebria un 0,5% més de vots que el 28,72% que va aconseguir llavors, però menys escons, ja que en va obtenir 123. Els més perjudicats pel que ha passat en els últims sis mesos són, paradoxalment, els que van liderar els esforços per evitar la repetició d'eleccions: els socialistes, que perdrien un punt de suport i aconseguirien entre 10 i 12 diputats menys dels 90 aconseguits el 20-D. I el més beneficiat seria Units Podem. Sobretot en escons (en va aconseguir 69 l'any passat, més dos d'IU), però també en vots. La suma del partit morat i les sigles que lidera Alberto Garzón, per separat, van aglutinar al desembre el 25,3% de les paperetes, davant el 25,6% que el CIS els atorga ara en coalició. Ciutadans, per últim, augmentaria els seus suports en gairebé set dècimes, però perdria entre un i dos diputats.    

Notícies relacionades

Catalunya, mentrestant, En Comú Podem tornaria a obtenir una clara victòria, passant dels 12 escons del 20-D a 14 o 15, alhora que CDC perdria fins a dos diputats, i cauria dels vuit obtinguts l'any passat a sis o set. ERC també en sortiria perjudicada, malgrat que amb menys intensitat: podria passar de nou a vuit representants al Congrés. Una cosa semblant li passaria al PP, que corre el risc d'obtenir quatre escons, un menys que al desembre. El PSC i Ciutadans, en canvi, es mantenen estables, el primer amb vuit i el segon amb cinc. L'estudi també assenyala que els votants de Girona i Lleida mantenen les seves preferències, però a Barcelona i Tarragona s'han modificat les apostes. L'esquerra alternativa trauria dos diputats més a Barcelona (de nou a 11) i Convergència en perdria un (de quatre a tres), cosa que també li podria passar al PP i a ERC. A Tarragona, per acabar, En Comú Podem estaria en disposició d'aconseguir un representant més (d'un a dos) i CDC de perdre el que té.

ELS INDECISOS

La enquesta preelectoral del CIS és, amb molta diferència, l'estudi demoscòpic amb mostres més àmplies, i en les anteriors eleccions es va acostar al resultat tant del PP com del PSOE, va sobrevalorar Ciutadans i va minimitzar Podem. Però el seu treball de camp es porta a terme amb molta antelació. En aquest cas, va començar fa més d'un mes. I l'escenari actual es manté obert, com reflecteix el mateix sondeig, que xifra en més d'un 32,4% el percentatge d'indecisos, una xifra, tot i així, més baixa que la de just abans de les generals del 20 de desembre, quan, segons l'organisme públic, era del 41,6%. La immensa majoria bascula entre el PP i Ciutadans (10%), el PP i el PSOE (9,4%), el PSOE i Ciutadans (8,9%) i el PSOE i Podem (7,5%). És a dir, els socialistes, que no guanyarien en cap comunitat i empatarien amb els populars en alguns dels seus tradicionals feus, com Andalusia i Extremadura, tenen més capacitat que la resta per atraure el votant dubitatiu.