L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

CDC es debat entre agafar la via unilateral o tornar al referèndum

Puigdemont perfilarà el nou full de ruta sense negociar-lo amb la CUP

Els anticapitalistes guarden silenci i ERC es manté en el pla sobiranista del 27-S

 

  / ACN JULIÀ N.

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L'actual full de ruta està en suspens. Ho està perquè a Convergència hi conviuen dues tesis respecte a quin camí ha de traçar el president Carles Puigdemont quan se sotmeti al setembre a la qüestió de confiança. L'objectiu de la unilateralitat --amb el referèndum unilateral d'independència (RUI) com a nou 'hit' del sobiranisme-- o bé la recuperació de la via del pacte i la consulta legal, a través d'una negociació amb l'Estat o mitjançant unes eleccions novament plebiscitàries en què aquesta vegada es comptin vots.

És aviat per prendre decisions, afirmen a CDC, perquè hi ha tres variables clau: el nou inquilí de la Moncloa, el vencedor del joc de pesos i contrapesos ideològics a Convergència i l'eventual fractura interna de la CUP. Però en el que depèn de Convergència, aquesta és la situació. D'una banda, hi ha els que (com el conseller Santi Vilaen una entrevista a EL PERIÓDICO) exigeixen prescindir dels anticapitalistes, buscar aliances amb Catalunya Sí que és Pot i els que defensen el referèndum pactat. I, en cas contrari, anar a unes eleccions plebiscitàries novament en què aquesta vegada comptin els vots, i no només els escons, per decidir si 'sí' o 'no' a la independència. L'expresident Artur Mas també castiga constantment el fetge de la CUP amb l'objectiu de ressituar el seu partit en el camí de la legalitat i d'un horitzó: uns comicis transformats en el nou referèndum. Bona part de l'ANC ja aposta per tornar a la via de la consulta.

CALENDARI INALTERABLE

Aquest camí té en compte el possible paper de Podem en la política espanyola. És el que aquest dimecres li ha dit Puigdemont a Lluís Rabell, líder de Catalunya Sí que es Pot, al Parlament: si després de les eleccions generals el nou inquilí de la Moncloa s'oblida del referèndum, "¿se sumaran vostès als dos milions de persones?", en referència a les que van votar Junts pel Sí i la CUP el 27-S. En sentit invers, CDC podria reobrir el meló de la consulta pactada si es manté en la política espanyola.

Davant d'aquesta opció, hi ha la dels que a CDC abracen la unilateralitat. Puigdemont no ho descarta. Així ho ha expressat aquest dijous en declaracions a Catalunya Ràdio al ser preguntat per la nova Ítaca de la CUP: el RUI. Podria ser, afirmen, un element mobilitzador en un moment en què el procés està, segons paraules de Mas, en "stand by". Puigdemont és poc sospitós d'arronsar-se en els objectius independentistes, malgrat que justament la falta de coratge rupturista és el principal argument dels seus fins ara socis, la CUP, per executar el veto als pressupostos.

¿SIS DIPUTATS DISSIDENTS?

El que sí que és clar és que quan Puigdemont pugi al faristol del Parlament al setembre, presentarà un programa de governabilitat sense haver-lo negociat abans amb la CUP. Un full de ruta que inclourà l'aprovació dels pressupostos del 2017. Aquesta vegada no hi haurà cessions prèvies als anticapitalistes. És més, un membre del Govern català no només preveu que els cupaires afrontaran dividits a la qüestió de confiança, sinó també que sis dels actuals parlamentaris de la CUP votaran a favor del programa de Puigdemont.

Un programa que, per primera vegada, serà un pla propi del nou president, pactat òbviament amb ERC (que es mou i es mourà sempre en el marc de l'actual full de ruta, el que figura en el programa de Junts pel Sí) i amb les entitats sobiranistes. Un pla en què no hi haurà dilacions en el calendari ni renúncies clau respecte a aquell programa. Al contrari, podria "enriquir-se" el projecte i pitjar-se l'accelerador en algun aspecte. I no es pretén renunciar a les "lleis de transició", incloent-hi la més decisiva, la de transitorietat jurídica. Una norma que, de facto, ha de suposar la desvinculació respecte de la legalitat estatal abans d'anar a les eleccions següents, les anomenades constituents. Tampoc es renunciarà a un altre ingredient clau: el procés constituent.

LA REFUNDACIÓ DEL PARTIT

¿Què més passarà abans de setembre? Que CDC celebrarà un congrés de regeneració, en què mesuraran les forces les diferents famílies, que tenen visions diferents en clau independentista i de model de societat. El paper de Mas en el nou partit serà decisiu de cara a imposar o no una tesi o una altra. Els nous lideratges del partit i els que puguin sorgir després de la sacsejada del mapa polític espanyol també tindran la seva influència en la decisiva qüestió de confiança del setembre. A ningú se li escapa que si ERC venç Convergència una altra vegada el 26-J a Catalunya, els plans hauran de comptar cada vegada més amb el que proposi o disposi la formació republicana que lidera Oriol Junqueras.

 

Notícies relacionades