REPORTATGE

Jo corrompo amb ....

Els sumaris dels casos Púnica, Ausbanc i Acuamed revelen l'ús de regals, tals com pernils, per comprar voluntats

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

«La corrupció porta infinites disfresses», sosté l’escriptor nord-americà Frank Herbert. I uns simples regals deixen de ser un detall de bona cortesia quan són usats com a presents per comprar voluntats o pagar favors. Als sumaris de l’operació Púnica, Ausbanc i Acuamed, els secrets sumarials dels quals s’han alçat les últimes setmanes, es constata que les compres de regals eren una activitat més d’aquestes xarxes de corrupció.

    Nieves Alarcón, dona de Francisco Granados, principal responsable de l’operació Púnica (el 3% madrileny), no s’espantava i els seus amics, metges i familiars rebien sucoses cistelles nadalenques que els enviava amb càrrec a l’empresa Arpegio que controlava el seu marit, una empresa pública de gestió de sòl. Fins a 100.000 euros es va gastar el Nadal del 2006 i el del 2007 en 42 lots en què no va faltar pernil de pota negra, llom ibèric i formatge. 

    Les cistelles anaven en baguls de vímet a un preu de 135 euros sense IVA i entre les factures girades per aquests lots n’hi figuren una per un import de 16.544 euros per 782 quilos de pernil i 118 de llom, i una altra per 17.712 euros per 832 quilos de pernil de pota negra i 151,68 quilos de llom ibèric.

    Altres coneguts del matrimoni no van tenir tanta sort i només van rebre una ampolla de colònia, com li va passar a l’assistenta de la casa de Valdemoro (Madrid), on netejava dos caps de toro dissecats el 2005 que el promotor industrial Antonio Pardal va regalar a Granados després de pagar-li 455 euros per l’habitació en què l’exdirigent popular rebia «putetes de confiança» a l’Hotel Alfonso XIII de Sevilla durant la Feria de Abril.

A despeses pagades

Els viatges són un altre premi molt usat en aquestes xarxes. Granados, per exemple, va viatjar convidat per l’aconseguidor d’aquesta trama, Alejandro de Pedro, a Panamà i Costa Rica el 2013 i les despeses van pujar a 5.991 euros. Qui va ser mà dreta de l’exdirigent popular, David Marjaliza (ara penedit), també ha reconegut que es feia càrrec de les despeses d’una casa de Marbella de la qual va disfrutar Granados entre el 2003 i el 2010 i d’un iot a Palma en què va navegar entre el 2010 i el 2014. Els investigadors calculen que les despeses en joies d’aquesta xarxa ronden els 1,5 milions.

Notícies relacionades

    Aquesta mateixa estratègia era usada per Luis Pineda (president d’Ausbanc), tot i que no han transcendit els detalls perquè la policia encara analitza els set folis amb regals que li van confiscar en el decurs del registre de casa seva quan va ser detingut l’abril passat. Però, en converses telefòniques amb la seva secretària, busca regals «per agradar a responsables d’entitats financeres amb els quals haurà de negociar en el futur els seus convenis de publicitat», segons la policia. En aquests encàrrecs es parla d’ampolles de xampany, d’oli, dècims de loteria, formatge, vi i cigrons.

    Pineda va arribar a reunir 39 milions en una dècada amb les seves extorsions i sembla que els va guardar en el totxo. El jutge Santiago Pedraz li ha embargat a ell i al president de Mans Netes, Miguel Bernad, 50 propietats a Madrid, Estepona i Villamayor de Campos (Zamora). Una altra de les seves obsessions era que Ausbanc pagués als jutges, fiscals i advocats que participaven en els cursos jurídics que organitzava. «Ho fem per pagar simpaties, si tu no pagues, ¿quines simpaties tens?», li va dir Pineda per telèfon a un col·laborador.