RETORN A LES URNES

Última setmana per votar des de l'estranger en les eleccions del 26-J

Els residents a l'exterior tenen de termini fins al 28 de maig per sol·licitar el vot al consolat

1
Es llegeix en minuts

Aquesta setmana finalitza el termini per votar des de l'estranger en les eleccions generals del 26-J. L'anomenat 'vot sol·licitat' (no s'ha de confondre amb el vot per correu) es va veure immers en l'anterior convocatòria en una forta polèmica perquè més de 40.000 persones es van quedar sense poder votar després d'haver-lo sol·licitat correctament. Dels més de dos milions d'espanyols residents a l'exterior, finalment van poder participar en els comicis a través d'aquesta fórmula unes 110.000 persones.

Els partits es van comprometre a revisar aquest mecanisme, que va ser aprovat el 2010 amb els vots de PSOEPP i CiU. No obstant, per a la pròxima cita amb les urnes no hi haurà cap novetat. Webs com la de Dos milions de vots o la de Marea Granate expliquen amb tot detall quins són els requisits per poder fer ús del vot sol·licitat. En resum, aquestes són les diferents modalitats.

VOTAR A ESPANYA

Poden viatjar a Espanya per votar les persones que resideixen a l'estranger però consten en el cens de residents d'Espanya i no estan inscrites al consolat del seu país de destí. Si estan inscrites en el consolat només com a residents temporals o no residents i consten al seu torn en el cens espanyol i no demanen el vot sol·licitat, també poden votar al col·legi electoral.

Les persones que estan inscrites en el consolat del seu país de destí com a residents permanents no poden votar en urna a Espanya. Sí que poden, no obstant, votar per correu des d'Espanya si sol·liciten el vot amb almenys 10 dies d'antelació (abans del 16 de juny)

VOTAR DES DE L'ESTRANGER

Notícies relacionades

Per votar des de l'estranger, les persones que no estan inscrites en el consolat del seu país de destí tenen de temps per registrar-se fins al 28 de maig com a "no residents (ERTA)" i sol·licitar el vot al mateix temps. Si ja estan inscrites en el consolat com a residents temporals, també tenen de termini fins al dia 28. I el mateix passa amb els residents permanents: han de sol·licitar el vot de manera telemàtica, per fax o per correu amb el mateix termini límit.

La documentació necessària és la sol·licitud de vot, la fotocòpia del passaport, el DNI o la inscripció CERA. La delegació provincial del cens hauria d'enviar les paperetes per poder votar a partir del 6 de juny.