LES PORTADES DE LA PREMSA

'Abc' caldeja la final: "Les estelades guanyen la Copa a l'esport"

'La Razón' assegura que els Mossos llençaven les banderes espanyoles a un contenidor al Camp Nou

"El Parlament rellança la 'desconnexió' després del fiasco de l'estelada", titula 'El Mundo'

portadamundo2105

portadamundo2105

5
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

La dreta mediàtica madrilenya tendeix a excitar-se quan es refereix al procés sobiranista català. Aquest dissabte, en ocasió de la final de la Copa del Rei i del conflicte obert sobre la presència de l'estelada a l'estadi Vicente Calderón, es dedica a enervar els seus lectors, encara que la majoria, al ser madrilenys, molt probablement no assistiran com a aficionats al camp perquè no hi jugarà cap equip procedent de la capital espanyola (la final de la Champions són figues d'un altre paner).

El centenari diari 'Abc' interpreta la decisió judicial de permetre l'entrada de banderes independentistes al Calderón amb aquest titular gens asèptic: "Les estelades guanyen la Copa a l'esport". I il·lustra la frase amb una foto del trofeu en joc, l'escut del Sevilla i una estelada en substitució de l'escut del Barça, el qual no apareix enlloc. Com si no jugués un club de futbol català sinó els sobiranistes.

BANDERES D'ESPANYA AL CONTENIDOR

'La Razón' no es queda enrere en l'ofensiva anticatalanista, encara que el mastegot pot doldre directament als culers. En la portada destaquen dos titulars relatius al Barça. Un afirma que els Mossos d'Esquadra "llençaven les banderes espanyoles" a un contenidor al Camp Nou. Un altre assenyala que el Barça prohibeix a les aficions visitants portar símbols polítics. El diari que dirigeix el comissari Francisco Marhuenda també llança unes quantes xifres a la cara del president de la Generalitat. "La llibertat segons Puigdemont: 400 famílies no poden elegir educació bilingüe; el 173% més de multes per retolar en castellà, i 120 ajuntaments independentistes han retirat la bandera espanyola".

'El Mundo' també relaciona directament el procés amb la polèmica de les banderes a l'estadi. "El Parlament rellança la 'desconnexió' després del fiasco de l'estelada", titula en al·lusió al fet que la Generalitat ha anunciat la presentació imminent de la primera llei de Seguretat Social pròpia.

MENYS PROPAGANDA, MÉS RESPECTE

Resulta curiós que els quatres grans diaris de Madrid ja han castellanitzat el terme estelada. 'El País', 'El Mundo', 'Abc' i 'El Mundo' escriuen la paraula sense cometa simple i en rodona, com si ja estigués reconeguda per la Real Academia Española la denominació de l'ensenya de l'estrella (copiada dels independentistes cubans). En plural, 'esteladas'.

En el seu primer editorial, 'La Vanguardia' constata que s'ha corregit un error i que la delegada del Govern ha sigut posada en qüestió. I acaba amb un triple prec: "Que la política es dirimeixi al Parlament; que els estadis siguin abans que res escenari de les habilitats futbolístiques i de les passions esportives, i que les entitats socials que veuen en tota reunió de masses un altaveu per a la seva propaganda recapacitin i respectin la pluralitat política de la societat".

I qui no dissimula la seva alegria per la decisió del jutge de Madrid sobre la bandera independentista és 'El Punt Avui', que titula amb grans caràcters a la primera plana: "Victòria estel·lar". 

TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Cara a cara amb l'Estat Islàmic. Un periodista d''El País' visita les línies més avançades dels peixmergues a l'Iraq, el front de contenció de l'ISIS"; "Henrique Capriles, líder opositor veneçolà: "La solució a Veneçuela no és un cop militar"; "Mor Quadra-Salcedo, un periodista de llegenda"; "Els últims pressupostos incloïen pagar pensions amb impostos"; "La justícia desautoritza el Govern i permet l'estelada".

EL MUNDO

"El Parlament rellança la 'desconnexió' després del fiasco de l'estalada"; "La reina Sofia, personatge de teatre: "Felip és la meva obra mestra. Cristina, el meu calvari"; "Tres-cents nens malalts prenen cànnabis a Espanya"; "Riad suma 300 milions en impagaments per l'AVE a la Meca"; "Espanya dóna la nacionalitat a sis opositors veneçolans per protegir-los"; "Castro insinua que Roca va demanar una cita secreta per salvar la infanta".

ABC

"Les estelades guanyen la Copa a l'esport. El jutge no fa cas de la fiscalia i la Delegació del Govern a l'autoritzar les banderes independentistes en la final de demà. "No està provat que incitin a la violència", argumenta. "No és veritat que no molestin. Creen desassossec", discrepen penyes blaugrana no nacionalistes".

LA RAZÓN

"El jutge permet les estelades a la Copa del Rei en contra del fiscal i la policia. La llibertat segons Puigdemont: 400 famílies no poden elegir educació bilingüe. Així actuen els Mossos al Camp Nou: "Llençaven les banderes espanyoles a un contenidor". El Barça prohibeix a les aficions visitants portar símbols polítics"; "França investiga empleats del Charles de Gaulle després del sinistre"; "Rajoy respon a Maduro: dóna la nacionalitat espanyola a sis opositors"; "Els primers 'quintos' que no llancejaran el Toro de la Vega".

LA VANGUARDIA

"El jutge resol que l'estelada no incita a la violència"; "Això és Cannes. Charlize Theron va exercir d'estrella ahir a l'alfombra vermella del festival"; "Localitzades restes de l'avió d'EgyptAir"; "El Govern xifra el dèficit fiscal català en 14.600 milions"; "Un any de convivència territorial entre el PSOE i Podem".

ARA

"12 nens més ingressats per enterovirus"; "Catalunya lidera la inversió estrangera i supera Madrid"; "El que sabem del 'hacker' que va atacar els Mossos"; "7,5% del PIB català. La crisi atenua el dèficit fiscal"; "Via lliure judicial a les estalades a la Copa del Rei".

EL PUNT AVUI

"Victòria estel·lar"; "Clam per la dimissió"; "Dèficit fiscal: 14.623 milions"; "Troben restes de l'avió d'EgyptAir"; "El nou pla de la pobresa, pendent dels comptes".

EL PERIÓDICO

"El jutge tomba el veto a l'estelada en la final"; "Primers rastres de l'horror. Els equips de rescat van localitzar ahir restes de l'avió de l'EgyptAir desaparegut, mentre França investiga el personal de l'aeroport"; "Duel entre els dos campions de la dècada. Barça i Sevilla acumulen 35 títols des de l'any 2006"; "La Nit dels Museus creix a BCN"; "Junqueras reprèn el debat del dèficit fiscal"; "La informació sexual no avança en els últims 10 anys".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Salutacions amb bronca. Arraiz deixa el seu escó a Vitòria deprés de ser condemnat per la seva vinculació amb ETA i provoca l'aïrada protesta del PP per convertir el comiat en un autohomenatge"; "La compra de Sidenor pels seus directius garanteix el futur de la firma a Euskadi"; "El jutge corregeix el Govern i permet exhibir l'estelada en la final de Copa"; "Els metges culpen el Govern basc de consentir beure i fumar en recintes prohibits".