Fernández Díaz alerta que Podem "arruïnaria Espanya"

El ministre de l'Interior en funcions creu que un govern del partit morat només tindria com a "models" Maduro i Tsipras

 

  / EFE / KIKO HUESCA

3
Es llegeix en minuts

Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior en funcions i cap de llista del PP català, ha engrandit aquest dilluns la seva llarga llista de rotunds atacs a Podem. Si en el passat el dirigent popular havia lligat les seves crítiques al terrorisme, acusant Pablo Iglesias de preocupar-se més pels "botxins" que per les "víctimes" i sostenint que "ETA espera un govern del PSOE i Podem com l'aigua de maig", aquesta vegada s'ha aturat en els efectes suposadament catastròfics que comportaria un executiu de la formació morada, que en les eleccions generals del 26-J concorre en coalició amb IU.

En una entrevista amb l'agència Efe, Fernández Díaz va opinar que el programa de 50 punts pactat entre les dues forces "portaria Espanya a la ruïna" i sols serviria per a un govern que tingués com a "models" el veneçolà Nicolás Maduro i el grec Alexis Tsipras. La irrupció d'Units Podem, nom donat a la llista conjunta de les formacions d'Iglesias i Alberto Garzón, "fa més necessari que mai que a Espanya hi hagi un govern estable, seriós i responsable", liderat per partits "moderats" com el PP i no per "radicals i extremistes", va argumentar. Tot i així, el ministre en funcions va explicar que el PP "no està mirant el que fan els altres", sinó que es dirigeix "directament" als electors.

DEIXAR ENRERE ELS "VETOS"

En l'entrevista, Fernández Díaz també nega que a Espanya hi hagi policia política, descarta divisions internes al seu partit, que està "molt ben manat" pel seu líder, Mariano Rajoy, i advoca per "deixar per a la història" la política de "vetos" que ha predominat en els mesos transcorreguts després de les eleccions del 20 de desembre.

El ministre en funcions al·ludeix també al líder de Ciutadans, Albert Rivera, i a la possibilitat que aquest condicionés un pacte amb el PP a fer que Rajoy no fos president. "El nostre candidat i president és Rajoy i no el posa ni el treu cap dirigent d'un altre partit, es digui com es digui", diu.

Fernández Díaz opina, de totes maneres, que no es repetirà la situació "sense precedents" d'haver de convocar una altra vegada les eleccions després del 26J i diu que és l'obligació de tots els partits fer de "la necessitat virtut", caldrà pactar un Govern "sí o sí".

"La política de vetos que ha predominat fins ara ha de deixar-se per a la història, però cal recordar qui van ser els que van vetar i van fer impossible qualsevol tipus d'acord", afegeix el titular d'Interior abans de referir-se al líder del PSOE, Pedro Sánchez, com el "perro del hortelano". "No ha menjat, ni ha format Govern ni ha deixat que es formés", subratlla.

En qualsevol cas, els espanyols exigiran als partits que gestionin amb "generositat i altura de mires" els resultats de la cita de juny.

"Hi ha hagut molt de teatre en aquests quatre mesos i no crec que sigui bo seguir fent-ne", aconsella Fernández Díaz dirigint-se especialment a Sánchez, a qui retreu haver presentat al seu possible govern quan ni tan sols s'han confeccionat les candidatures i quan previsiblement seran necessaris pactes després del 26J.

SENSE DIVISIONS INTERNES

El ministre surt al pas d'algunes afirmacions que entreveuen una divisió interna en el PP i, encara que reconeix que són persones i "no robots" i que hi ha "químiques i afinitats", assevera que no hi ha bàndols en la seva força política.

"Agradi o no agradi a alguns, el lideratge de Rajoy està absolutament consolidat al PP", resol Fernández Díaz. I en el si del Govern, tampoc hi ha dos bàndols. El Consell de Ministres el presideix Rajoy i "ens sentim molt ben manats i molt ben presidits", recalca.

Durant l'entrevista, el titular d'Interior torna a negar que el seu departament hagi fet un ús polític de la Policia i repta qui fa aquestes acusacions injurioses a demostrar-ho.

Notícies relacionades

Contundent, diu: "A Espanya no hi ha Policia política. Potser els porta a parlar d'això les influències de determinats països amb qui hi ha hagut massa relació (en al·lusió a Podem) i en els quals desgraciadament l'oposició no està al Parlament, sinó a la presó".

El ministre no s'oblida de Catalunya i demana a la Generalitat que rectifiqui aquest full de ruta sobiranista que vol tirar endavant. "Seria bo per a tots que com més aviat tornin les aigües a la llera d'on no haurien hagut de srotir mai i que el sentit comú, la moderació i l'equilibri tornin a ocupar el seu espai", conclou.