SONDEIG DEL GESOP

¿Quants votants de Junts pel Sí el 27-S votarien ara el PP o Ciutadans?

Les dades més curioses de l'enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes

sondeo-catalunya2

sondeo-catalunya2

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot estudi d'opinió que es valori inclou algunes respostes certament sorprenents. Altres no ho són tant, però permeten esbossar un perfil ideològic dels ciutadans enquestats. Vet aquí quatre curiositats, pel que fa a intenció de vot, de l'enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes.

ERC PERD ENTRE ELS CASTELLANOPARLANTS

Segons la intenció directa de vot, Esquerra Republicana és la força preferida pels electors que tenen el català com a llengua d'ús habitual (30,5%) i per als que utilitzen indistintament el català i el castellà (15,7%). Però entre els votants que es declaren castellanoparlants ERC cau fins a la cinquena posició, amb tot just el 5,1%. El partit d'Oriol Junqueras es veu superat en aquesta porció de l'electorat per Sí que es Pot (16,1%), Ciutadans (13,9%), el PSC (10,6%) i el PPC (5,6%).

VOTAR EL PP O CIUTADANS DESPRÉS D'HAVER VOTAT JUNTS PEL SÍ

Els transvasaments de vot que detecta l'enquesta mostren la sorprenent dada que el 0,8% dels catalans que van votar Junts pel Sí en les eleccions del 27-S i un 0,8% més del vot de la canidatura sobiranista ara aniria a Ciutadans, marca antagonista pel que fa al procés. La vinculació, doncs, s'hauria de buscar en la política social i econòmica, àmbits amb molts punts en comú entre els populars, la formació taronja i la meitat convergent de JxSí. En canvi, les fugues al PSC són menors (0,2%).

¿QUI ESTÀ MÉS INDECÍS?

Notícies relacionades

El sondeig dóna un percentatge total d'indecisos del 20,5%. Però si desglossem aquesta dada per perfils d'elector s'observa que per sobre d'aquesta mitjana se situen les dones (25,3%), els majors de 60 anys (27,6%), els votants amb estudis bàsics (30%), els que tenen el castellà com a llengua habitual (22,6%), els que fan servir el català i el castellà igual (22,6%) i els que resideixen a la província de Barcelona però fora de l'àrea metropolitana (25,1%). Els menys indecisos són els votants d'entre 30 i 44 anys (15%).

¿QUI ÉS MÉS INDEPENDENTISTA?

El vot a partits independentistes té més tirada entre els homes que entre les dones. La suma de la intenció de vot a CDC, ERC i la CUP arriba al 34,9% en el cas d'ells i es queda en el 26,9% en el cas d'elles. Per edats, el secessionisme té més adeptes en la franja més jove, de 18 a 29 anys (34,3%), i força menys en la més gran, a partir de 60 anys (26,4%). I per llengua habitual, la diferència encara és més clara: del 52,7% dels catalanoparlants al 8,4% dels castellanoparlants.