Els vots de Ciutadans, IU i Podem donen l'alcaldia de Granada al socialista Francisco Cuenca

L'elecció posa fi a 13 anys de govern de José Torres Hurtado (PP), esquitxat per la corrupció urbanística

lpuig33769507 gra007  granada  03 05 2016   el socialita francis160505122149

lpuig33769507 gra007 granada 03 05 2016 el socialita francis160505122149 / Miguel Angel Molina

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Sense sorpreses ha transcorregut aquest dijous el ple d'investidura per elegir el nou alcalde de Granada després de la dimissió de José Torres Hurtado (PP)detingut fa tres setmanes en una operació policial contra la corrupció urbanísticacorrupció . El nou regidor del PSOEFrancisco Cuenca, ha sigut elegit amb els vuit vots del seu partit, els de Ciutadans (quatre regidors), IU (un regidor) i Vamos Granada, la llista afí de Podem (tres regidors). La candidata del PP, Rocío Díaz, només ha obtingut els 11 vots del seu partit.

L'elecció de Cuenca obre una nova etapa en la vida municipal després de 13 anys de mandat popular, primer amb majoria absoluta i des del mes de maig passat amb el suport de Ciutadans, que no obstant no va entrar a formar part de l'Executiu. De fet, el suport de C's ha tornat a ser definitiu en la investidura, i no s'ha materialitzat fins que ha dimitit un diputat provincial del PSOE esquitxat per un escàndol de prevaricació durant la seva etapa com a regidor al poble d'Iznalloz.

El nou alcalde ha reclamat el "suport i compromís lleial" de totes les formacions per treure la ciutat de la situació d'"emergència social i política" en què es troba, lamentant que el nom de Granada aparegui vinculat a temes de corrupció. En la seva primera intervenció, ha compromès que la prioritat del seu mandat serà el "consens i el diàleg" per "treure de l'ajuntament qualsevol indici de dubte sobre mala praxi" i "obrir finestres per normalitzar la situació de paràlisi" que els casos de corrupció han ocasionat.

Així, ha considerat que "els problemes de la ciutat" no podien esperar que es resolgués la situació judicial de l'anterior regidor, citat a declarar el dia 12 de maig, i ha reclamat el compromís i el suport de la resta de formacions polítiques per “assegurar la continuïtat de la institució amb l'única finalitat d'enfortir la democràcia més enllà de les aspiracions ideològiques de cadascú”. Entre les primeres mesures en aquest sentit, ha ressaltat l'elaboració d'una auditoria interna per fer una anàlisi objectiva per començar a treballar, amb especial atenció a les àrees Urbanisme, Personal i Economia, però també Benestar Social o Contractació.

Cuenca també ha tingut paraules per a la situació de tantes famílies desafavorides, “que exigeix que ens posem mans a l'obra” com abans millor. “Comprometo molta responsabilitat, lleialtat i feina”, ha dit, dono la mà a la col·laboració del PP perquè “som 27 regidors, no 16”, i cap té majoria per a les seves prioritats.

Per la seva part,  el portaveu municipal de C's, Luis Salvador, ha justificat el seu canvi de vot en la falta de compromís del PP especialment pel que fa a la dimissió de la responsable d'Urbanisme, imputada des de fa mesos i que fue arrestada junto a Torres Hurtado. Salvador ha reclamat “dialogo i audàcia” per a la nova etapa política, i ha negat que el seu aval al nou alcalde sigui “un xec en blanc”, defensant que exerciran l'oposició per aconseguir més transparència i regeneració democràtica.

Notícies relacionades

La candidata del PP, Rocío Díaz, que solo ha aconseguit el suport dels seus onze regidors, ha defensat que la seva formació fue la llista més votada i  que la nova investidura “és un frau democràtic” i una “quiebra flamant” de la decisió dels ciutadans, ja que ha sigut possible solo mitjançant un “acord de poltrones”. I en clau netament electoral, ha lamentat que C’s s'hagi traït a si mateix en contra dels seus propis actes, ja que sempre van defensar que sempre deixarien governar a la llista més votada. “No són coherents ni fiables”, ha dit Díaz, retraient que hagi entregat la ciutat “al caos i al desgovern” de la “extrema esquerra” i vaticinant que esa decisió tindrà conseqüències a les urnes.

Per la seva part, els portaveus d'IU i Anem Granada han lamentat que l'anterior mandat estigui esquitxat per la corrupció, instant al nou govern en minoria tingui l'emergència social i als barris com a prioritat. “Avui acaben 13 anys de mala gestió municipal”, ha dit el portaveu d'IU.