LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El PP, esquitxat novament per la corrupció: l'alcalde de Granada queda en llibertat amb càrrecs després de declarar davant la policia

La fiscalia investiga l'operació que va permetre construir un centre d'oci amb discoteca i una pista de patinatge en una zona verda

Les indagacions acorralen la regidora d'Urbanisme, ja imputada en aquesta causa, i una dotzena de persones més

lpuig16543216 gr01  granada  22 07 2011  el presidente del pp  m160413101721

lpuig16543216 gr01 granada 22 07 2011 el presidente del pp m160413101721 / MIGUEL ANGEL MOLINA

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA / CARLOS CUÉLLAR / BARCELONA

El PP veu perillar el seu poder municipal a Granada, sostingut fins ara amb el suport de Ciutadans, després de la detenció aquest dimecres de l'alcalde, José Torres Hurtado, de la regidora d'Urbanisme i de diversos càrrecs públics i empresaris en una operació policial contra la corrupció portada a terme per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) a l'ajuntament. A l'alcalde, que ha quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar davant la policia, se l'està investigant per 10 presumptes delictes. El PP l'ha suspès cautelarment de militància, i la direcció a Andalusia considera que "el més raonable és que deixi pas a un altre company del PP per facilitar l'estabilitat i governabilitat" del consistori, encara que Torres Hurtado insisteix que no dimitirà perquè "no hi ha hagut corrupció en la seva gestió".

L'operació Nassarita, que s'ha saldat amb 16 detinguts i 17 investigats en total, investiga l'existència d'una "trama corrupta" a la seu d'Urbanisme arran de la construcció d'un espai d'oci i una discoteca en una zona verda al costat d'un centre comercial, una operació que va deixar un forat a les arques municipals de 2,5 milions d'euros. No obstant, les indagacions s'estenen a altres actuacions urbanístiques a favor de determinades empreses.

Fonts judicials han confirmat que Torres Hurtado i la resta de detinguts han quedat en llibertat després de declarar davant la policia, tot i que estan pendents de ser citats davant el jutjat instructor per respondre pels delictes de suborn, frau en la contractació, associació il·lícita, prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, estafa, falsedat en document mercantil, administració deslleial i contra l'ordenació del territori.  

DUES QUERELLES DE LA FISCALIA

L'operació policial es deriva de dues querelles presentades per la Fiscalia d'Urbanisme i Medi Ambient arran de la denúncia d'un funcionari municipal, i ja va motivar la imputació de la responsable d'Urbanisme, Isabel Nieto, per prevaricació el mes de desembre passat. A primera hora del matí, desenes d'agents s'han personat al consistori i la seu de l'àrea d'Urbanisme, així com en domicilis particulars i empreses, per procedir als escorcolls. Torres Hurtado ha sigut arrestat a casa seva, que ha sigut registrada, després ha estat traslladat a l'ajuntament per continuar les diligències al seu despatx i finalment ha quedat en llibertat amb càrrecs. 

Ciutadans ha anunciat  que trenca "radicalment" tota relació amb els populars al municipi

Torres Hurtado, que es va fer popular l'estiu passat a l'afirmar que "les dones, com més despullades, més elegants", va aconseguir el desembre passat evitar una moció de censura quan va saltar l'escàndol urbanístic. No obstant, Ciutadans, que va donar suport al PP per accedir a l'alcaldia, s'ha mostrat partidari d'aquesta acció després d'anunciar que trencava "radicalment" tota relació amb els conservadors.

UNA "TRAMA CORRUPTA"

L'objectiu del desplegament policial era investigar l'existència d'una "trama corrupta" a l'Ajuntament de Granada relacionada amb indagacions de l'anomenat 'cas Serrallo' pel barri en què s'ubica. La fiscalia considera que hi ha "indicis de delicte" que en l'operació urbanística s'hi va vulnerar no només la legalitat, sinó el procediment establert en el projecte que va permetre la construcció d'un centre d'oci, amb discoteca, sala de festes, pista de patinatge i bar, en una zona verda situada al costat del Centro Comercial Serrallo. 

La investigació es remunta a començaments del 2014, quan el ministeri fiscal va presentar al jutjat que investigava una denúncia d'un funcionari municipal els "indicis racionals" d'una possible prevaricació urbanística entre cinc alts càrrecs de l'ajuntament, entre ells la regidora d'Urbanisme, i un possible delicte contra l'ordenació del territori per part de l'empresari que va construir la discoteca i el centre d'oci en una zona verda, Roberto García Arrabal. La primigènia llicència es va concedir el 2006 per a un parc infantil, però aquest tràmit administratiu posteriorment es va anar modificant "sense sol·licitar llicència per fer-ho", segons el fiscal.

FORAT PATRIMONIAL A L'AJUNTAMENT

Notícies relacionades

No obstant, les indagacions de la UDEF han evolucionat i se centren ara en el rerefons econòmic, ja que el rastreig dels comptes indica que l'ajuntament encara té pendents per ingressar 2,5 milions d'euros d'aquesta operació. Segons consta en l'informe de la Policia, avançat ahir dimarts pel diari 'Ideal' de Granada, els agents consideren que "no hi ha justificació legal" perquè després de quatre anys de la construcció i urbanització de la zona encara no s'hagin liquidat definitivament les obres, de manera que es tractaria d'una presumpta "pèrdua patrimonial" per al consistori, que és el que ara s'està investigant.

El forat patrimonial a les arques municipals, segons aquest document policial, correspondria a la compra de sòl a l'Ajuntament de Granada, valorat en 1,4 milions d'euros, i les aportacions per a altres obres de l'entorn (per import de 993.419 euros). No obstant, en l'expedient "no consten" les cartes de pagament d'aquests imports. Juntament amb aquesta operació, els agents investiguen altres operacions urbanístiques relacionades amb la requalificació de terrenys que multiplicaven el seu valor, cosa que acabava afavorint determinades empreses, alguns responsables de les quals també van ser detinguts ahir.