Dimiteixen l'alcalde de Granada i el seu regidor d'Urbanisme, esquitxats per corrupció

Ciutadans manté que seguirà endavant amb el seu acord per donar l'alcaldia al PSOE

GRA391. GRANADA, 18/04/2016.- Fotografía de archivo, del 02/01/16, del alcalde de Granada, José Torres Hurtado, y a la concejal de Urbanismo de esta corporación, Isabel Nieto, que han presentado hoy su dimisión después de haber sido detenidos el miércoles pasado por su presunta implicación en una trama de corrupción urbanística. EFE/Archivo/Miguel Ángel Molina

GRA391. GRANADA, 18/04/2016.- Fotografía de archivo, del 02/01/16, del alcalde de Granada, José Torres Hurtado, y a la concejal de Urbanismo de esta corporación, Isabel Nieto, que han presentado hoy su dimisión después de haber sido detenidos el miércoles pasado por su presunta implicación en una trama de corrupción urbanística. EFE/Archivo/Miguel Ángel Molina / Miguel Ángel Molina (EFE)

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El popular José Torres Hurtado ha presentat aquesta tarda la dimissió com a alcalde de Granada després de ser detingut la setmana passada en el marc d'una operació contra la corrupció urbanística. En un intent per mantenir el consistori en mans del PP, també han presentat la dimissió la regidora d'UrbanismeIsabel Nieto, i el regidor Sebastián Pérez, president del PP de Granada i que tenia totes les opcions per succeir-lo a l'alcaldia. Malgrat aquesta marxa, Ciutadans (C's), el partit que sostenia el PP a l'alcaldia, ha anunciat que seguirà endavant amb l'acord subscrit amb PSOE local per donar l'alcaldia a aquest partit, a l'entendre que la dimissió arriba “tard i malament”.

La dimissió de Torres Hurtado s'ha sabut al voltant les sis de la tarda, quan ja al matí s'havia fet públic l'acord entre C’s i socialistes per presentar una moció de censura a la qual s'havien d'adherir Vamos Granada (la marca de Podem) i IU. El PSOE té vuit dels 27 regidors a la capital granadina, davant els 11 del PP. C’s és la clau de govern, amb 4 regidors i, tot i les reticències inicials, un acord in extremis negociat per les direccions regionals va permetre el juny de l'any passat que l'alcaldia seguís en mans del PP del veterà Torres Hurtado, amb 12 anys al capdavant de l'ajuntament. D'aquesta manera, perquè els socialistes accedeixin a l'alcaldia necessitarien el suport dels tres regidors de Vamos Granada (Podem), i del regidor d'IU.

Des del PP-A han assegurat dilluns a la tarda que el president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, ha estat tot el dia fent gestions per complir el seu compromís que l'alcalde fes el pas enrere, com li va sol·licitar també la direcció nacional la setmana passada. Però la tebior mostrada aquest cap de setmana pel líder andalús, que va demanar calma i va deixar caure que podria mantenir-se en el càrrec fins que prestés declaració judicial el 12 de maig, ha acabat amb la paciència de la formació taronja. “Ens han enganyat i ens han pres el pèl en tres ocasions. La paciència s'ha esgotat”, ha dit el líder de C’s a Andalusia, Juan Marín, al·ludint al fet que el suport donat per obtenir l'alcaldia el juny del 2015 incloïa la marxa en poc temps del regidor, i tampoc es va produir la marxa de la responsable d'Urbanisme després de la seva imputació al mes d'octubre. Per això, des de la formació taronja es vanagloriaven que la dimissió es produïa a conseqüència de la pressió de la seva formació

Notícies relacionades

“Inicialment vam recolzar la llista més votada, i ara és lògic que ho fem amb la segona formació amb més vots”, han dit fonts de C's Andalusia per confirmar que seguien endavant amb l'acord amb els socialistes. Fonts d'aquest partit han explicat que la seva intenció era seguir endavant amb la moció de censura, encara que amb tota probabilitat no seria admesa a tràmit per l'ajuntament al no haver-hi alcalde. D'aquesta manera, la fórmula per a l'elecció del socialista Francisco Cuenca seria una simple votació d'investidura que es podria produir “en el termini d'uns 20 dies” i per a la qual confien a aconseguir els suports de Vamos Granada i IU, ja que després dels comicis municipals del maig del 2015 es van mostrar disposats a donar el seu suport i va ser el vot de C’s el que va decantar a favor del PP.

Hores abans de la dimissió de Torres Hurtado, els responsables locals de PSOE-A i C’s a Granada han coincidit a diagnosticar com d'“extrema gravetat” la situació a la ciutat, i que ara toca “salvar” la ciutat per sobre de les sigles polítiques i “sense línies vermelles i sense condicionaments”, segons ha explicat el portaveu socialista municipal, Francisco Cuenca.