Iglesias oferirà a Sánchez la vicepresidència si el supera el 26-J

El líder de Podem aplaudeix la "generositat" d'Alberto Garzón i insinua que assumirà les sigles IU a la coalició

undefined33687061 madrid  27 04 2016   entrevista  pablo iglesias  p160504091246

undefined33687061 madrid 27 04 2016 entrevista pablo iglesias p160504091246 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Si Pablo Iglesias supera el PSOE el 26-J oferirà a Pedro Sánchez la vicepresidència en un govern de coalició que tingui els suports suficients per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa. El secretari general de Podem ha exclòs la possibilitat de demanar una abstenció o un suport actiu als socialistes per governar sense Sánchez, malgrat que aquesta és la proposta que el líder socialista li va plantejar en les negociacions després del 20-D.

"Encara que guanyem, allargarem la mà al PSOE no perquè ens recolzin des de fora, sinó perquè estiguin a dins, amb nosaltres", ha afirmat Iglesias. "Entenc que la segona força política tindria legitimitat per reclamar la vicepresidència", ha admès en una entrevista a Telecinco en què ha incidit que, sent "honest", no pot considerar Sánchez un adversari, sinó "un aliat" potencial amb qui es compromet a buscar un pacte després de les eleccions del desempat. 

Encara que l'acord no va ser possible en els quatre mesos de legislatura a què van donar lloc els comicis del desembre, ara Iglesias es mostra optimista i considera que des d'una posició hegemònica, si supera el PSOE, aconseguirà forjar un govern de canvi en què Sánchez sigui el número dos. El líder morat ha reconegut que es va equivocar quan va al·ludir dues vegades consecutives al passat tacat de "calç viva" de Felipe González en el ple d'investidura fallida del socialista. "En la segona [menció] em vaig equivocar. Sobrava. Si ho tornés a repetir tindria més control", ha admès, però ha assenyalat la importància de no caure en una campanya electoral de culpes i retrets. 

EL PASSAT, EL FUTUR I LES SIGLES

En la recta final de les negociacions entre Podem i IU per tancar una coalició electoral, Iglesias també també ha llançat un missatge destinat a llimar les asprors que queden, a vuit dies del termini màxim per registrar el pacte al ministeri de l'Interior. El secretari general del partit morat ha insistit que està disposat a esforçar-se per arribar a aquest acord i ha aplaudit el comportament d'Alberto Garzón.

"Alberto està sent molt generós i molt assenyat", ha assenyalat en referència a la posició negociadora del líder d'IU en la difícil decisió de com encaixar els candidats en les llistes. Iglesias, que s'ha mostrat reticent a alterar el principi de cremallera i incorporar el malagueny de número dos per Madrid modificant l'ordre de cremallera, que alterna homes i dones en l'ordre de les paperetes per al 26-J. "És desitjable respectar la cremallera. No s'hauria de qüestionar", ha tancat sobre aquesta possibilitat per subratllar que la coalició "és més important que les posicions a la llista". 

Més enllà dels encaixos de candidats, ha admès que està disposat a assumir les sigles d'IU, cosa molt controvertida en el partit morat. "Qui aspira a liderar ha de ser generós, reconèixer i respectar la identitat d'altres", ha reconegut, donant a entendre que assumirà la marca en la campanya electoral, que, ha demanat, vol que dirigeixi Íñigo Errejón.

Notícies relacionades

Sobre les crítiques de dirigents d'IU reticents a la coalició, com Gaspar Llamazares, ha considerat que alguns estan ancorats en el passat i no representen la voluntat de canvi de la federació d'esquerres. "Llamazares representa el passat i Alberto el futur", ha afegit.

GRUP PROPI 

Iglesias també s'ha mostrat convençut que les confluències a Catalunya, Galícia i el País Valencià es tornaran a repetir el 26-J, malgrat que els seus aliats ja han advertit que estudien presentar-se amb una altra fórmula jurídica que els permeti la possibilitat de tenir grup propi al Congrés dels Diputats. "Hi ha molta satisfacció amb les confluències i jo crec que hi tornarem. S'ha de seguir en la mateixa direcció", ha afirmat, per desinflar el plantejament dels seus socis el 20-D, que ara analitzen presentar-se com a partits en lloc de com a coalicions electorals per intentar obrir una escletxa i aconseguir tenir veu pròpia al Parlament.