Les enquestes consoliden el PP a falta de la coalició entre Podem i IU

La mitjana dels sondejos publicats des de les eleccions generals del 20-D afavoreixen el centredreta de cara al 26-J

mediaencuestas

mediaencuestas

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Tornar a votar perquè tot quedi igual? És l'amenaça que plana sobre les eleccions generals del 26-J després del sonor fracàs dels partits polítics. La demoscòpia publicada des dels comicis del 20-D permet observar a l'horitzó un panorama com a mínim igual de complex que l'actual. Segons la mitjana de les enquestes difoses entre gener i abril, el centredreta seria el gran beneficiat de la repetició electoral, ja que les seves dues marques (PP i Ciutadans) millorarien els seus registres de desembre. Les esquerres, en principi, patirien certa erosió, encara que aquesta tendència es podria revertir amb els moviments que se sotgen a la línia d'una coalició entre Podem i Izquierda Unida (IU).

Els càlculs realitzats per EL PERIÓDICO a partir d'una fórmula utilitzada per Ivan Serrano, investigador de l'IN3 ('Internet Interdisciplinary Institute') de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats des del 20-D. La ponderació es realitza, com en altres fórmules d'aquest tipus, en funció de la mida de la mostra --com més gran, mes valor-- i de la data del treball de camp --com més recent, més significativa.

DESGAST DE SÁNCHEZ I IGLESIAS

Notícies relacionades

Segons aquesta mitjana ponderada, el PP de Mariano Rajoy, que al desembre va obtenir el 28,7% dels vots, se situaria ara en el 28,9% i aconseguiria així un còmode avantatge de 7,5 punts sobre el PSOE. Després d'intentar sense èxit la investidura, Pedro Sánchez passaria del 22% al 21,4% dels sufragis. Un desgast més petit que el que patiria Podem, que se situa ara mateix en el 18,2% (al desembre va aconseguir el 20,7% de les paperetes). No obstant, el creixement d'IU, que passaria del 3,7% al 5,5%, deixa en l'aire la possibilitat d'un 'sorpasso' de l'esquerra alternativa al PSOE en cas que Pablo Iglesias i Alberto Garzón s'integrin en una mateixa candidatura. La mitjana de la suma de les dues forces se situa en el 26,9%.

Per la seva part, Albert Rivera també està en condicions de fer un salt important. La mitjana ponderada dels sondejos li augura en aquests moments un 15,8% dels vots, quan el 20 de desembre va reunir el 13,9% dels sufragis.