RETORN A LES URNES

Mariano Rajoy busca refredar la campanya per aplanar futurs pactes al PP

Pedro Sánchez manté el 'no' a la gran coalició mentre que Albert Rivera veta el líder popular

La cúpula conservadora treballa en un programa electoral genèric sobre el qual poder després negociar

Resum dels actes del 2 de maig a la Comunitat de Madrid. / J. M. PRATS / VÍDEO: ATLAS

Resum dels actes del 2 de maig a la Comunitat de Madrid.
 Rajoy saluda Carmena, en l’acte oficial de la festivitat del 2 de Maig.

/

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy ha decidit aquest dilluns participar en la celebració del 2 de maigcelebració del 2 de maig, festa de la comunitat de Madrid. No és habitual que sigui ell personalment qui vagi a aquesta cita, però aquesta vegada tenia motius (polítics) per fer una excepció: ja està en precampanya, convençut que té possibilitats per reeditar victòria a les urnes el 26-J --compta que pujarà dos o tres escons a la circumscripció madrilenya-- i molts esforços per fer per aplanar el camí amb el PSOE i Ciutadans, els dos partits en què té els ulls fixats per a futures negociacions governamentals. De fet, el socialista Pedro Sánchez segueix repetint davant de propis i estranys que no pensa pactar amb el PP, mentre que el cap de C’s, Albert Rivera, explica a tothom que el vol escoltar que el seu problema no és amb els conservadors en general, sinó amb Rajoy en particular, de qui considera que no pot repetir novament com a cap de l'Executiu pels problemes de corrupció del partit que ell ha dirigit tots aquests anys.

Amb aquest teló de fons, Rajoy considera que li convé una campanya freda, sense afavorir xocs directes amb el PSOE o amb la formació taronja, per més que ells puguin buscar la confrontació. No vol enrarir gaire l'ambient preelectoral (hi haurà crítiques, sí, però en la direcció popular incideixen que han de ser “les imprescindibles”) segur que a partir del 27 de juny tocarà asseure's a negociar, “sense vetos” i amb urgència. De fet, Rajoy ha arribat a dir en conversa informal amb els periodistes aquest dilluns que espera que el 30 de juliol Espanya ja pugui tenir un president investit, comptant que el 19 o 20 d'aquell mateix mes es conformaran les Corts i, prèviament, s'hauran aprofitat els dies per buscar un acostament entre partits, imprescindible segons els sondejos. Cap candidat, segons ell, aguantaria aquesta vegada ser el responsable de forçar unes terceres eleccions amb el seu veto.

Per això insisteix que se sent “animat”, “amb força” i disposat a afrontar les pròximes setmanes amb moderació, per entendre que és el que més li convé a ell i als seus. Aquest dimarts presideix el comitè executiu dels populars per començar amb els preparatius d'una campanya que tothom dóna per fet que tornarà a dirigir Jorge Moragas. Mentrestant, ja se li ha encarregat a l'àrea d'estudis i programes, que dirigeix la vicesecretària Andrea Levy, que prepari una versió de la proposta amb què es van presentar a les eleccions del 20-D que també inclogui el contingut de les convencions que els populars, mentre Pedro Sánchez intentava garantir-se sense èxit una investidura, ja han anat celebrant per tot el país. Es tracta de no entrar gaire en detalls, segons fonts populars, sinó de marcar una sèrie de “pautes programàtiques” que serveixin després com a base per teixir aliances.

PARTICIPAR EN DEBATS ‘A QUATRE’

És evident que Rajoy, conscient que Sánchez segueix sense voler saber res del PP i Rivera sense sentir a parlar d'un acord amb ell com a candidat a la presidència, no posarà més llenya al foc. Amb aquesta premissa, critica els vetos, però menys els que els protagonitzen. I a ultimar els detalls d'una campanya on, aquesta vegada sí, el seu equip dóna per fet que l'aspirant s'haurà d'arremangar i participar en un dels debats ‘a quatre’ (ja no hi ha la possibilitat l'excusa d'evitar partits sense representació parlamentària).

Notícies relacionades

Segons els càlculs que fan al PP, hauran de consolidar el vot “en un munt de províncies” on estarà en joc el tercer i quart escó, depenent de l'abstencióabstenció; de si es materialitza el pacte Podem-IU o si aquesta vegada la pujada de C’s és real o torna a tenir més força en les enquestes que a les urnes. Per cert, aquest dimarts es presenta un CIS que consisteix en una enquesta postelectoral del 20-D i que coincidirà amb la firma per part del Rei del decret de dissolució de les Corts i la convocatòria electoral. Aquest estudi sociològic inclourà propostes sobre pactes entre partits. Després, abans del 9 de maig, es difondrà una enquesta amb intenció de vot feta al mes d'abril.

A més de Rajoy, tambéAlbert Rivera ha estat present en les celebracions del 2 de maig. Una mica més conciliador que el PSOE, Rivera (que no s'ha saludat amb el cap del PP) s'ha desmarcat d'un veto general als populars. “Primer s'ha d'iniciar campanya, després parlar de propostes i solucions i no començar tots posant vetos”, ha assenyalat. No obstant, ha insistit en la idea que Espanya “necessita regeneració”, suggerint així novament que les pròximes generals han de ser una oportunitat per jubilar Rajoy.