LES PORTADES DE LA PREMSA

Sánchez anuncia al PSOE que no pactarà amb Rajoy en cap cas

El líder socialista va comunicar la seva estratègia al comitè federal del partit, revela 'El País'

Radicals pròxims als gihadistes de París i Brussel·les es refugien a Espanya, publica 'Abc'

portada-la-vanguardia-02-05-2016

portada-la-vanguardia-02-05-2016

4
Es llegeix en minuts
JAVIER MARTÍNEZ / BARCELONA

Les pressions sobre Pedro Sánchez des de diferents sectors i des de dinso del seu propi partit perquè arribés a un acord de govern amb el PP i evitar així noves eleccions no van convèncer en absolut el secretari general del PSOE. Tant és així, que el líder socialista descarta en tota regla qualsevol pacte futur que tingui a veure amb la gran coalició, independentment de quin sigui el resultat del 26-J. El manteniment de l'estratègia de Sánchez el desvela aquest dilluns en el seu primer titular 'El País', que assegura que el dirigent socialista va anunciar la decisió dissabte passat al comitè federal del seu partit. El diari afirma que Sánchez va ser contundent en el seu missatge: "No pactarem amb el PP; som un partit radicalment diferent". I va ampliar el rebuig fins i tot si els populars tinguessin un candidat alternatiu a Mariano Rajoy. Encara que és el comitè federal l'òrgan encarregat d'establir finalment l'estratègia de pactes del PSOE, la informació assegura que cap membre va discutir la determinació de Sánchez.     

EL MANTRA DEL PP

En el particular camí cap a les urnes del quiosc, 'La Razón' tira d'enquesta per obrir la seva portada amb la contundent afirmació que la majoria dels ciutadans volen que governi la llista més votada després del 26-J. Aquesta idea coincideix plenament amb la postura editorial del diari madrileny, expressada aquest mateix dilluns al seu editorial, i és idèntica a la mantinguda després del 20-D pel PP com un mantra. La reiteració de la idea sorgeix del resultat que ofereix l'enquesta del matix diari realitzada per NCReport: el 64% dels consultats augura un nou bloqueig després de les urnes del juny. Segons el sondeig, si es votés ara mateix, el resultat seria molt similar al 20-D, amb un lleuger ascens de Podem i una baixada moderada del PSOE i Ciutadans.     

'ABC' METE POR

Al marge de la carrera electoral i de l'amenaça de vaga general llançada pels sindicats el Primer de Maig, destaca la portada monogràfica d''Abc' sobre la presència a Espanya de radicals pròxims als terroristes gihadistes de París i Brussel·les. Segons aquest diari, aquestes persones es van refugiar en territori espanyol per deslliurar-se de la pressió que rebien a França i Bèlgica. La informació aclareix que aquests "radicals" no van tenir cap participació en els atemptats i que alguns ja han tornat als seus països de residència. Els que encara queden a Espanya són vigilats permanentment per la policia. En tot cas, 'Abc' aprofita el seu editorial ("El eje europeo de la yihad terrorista") per advertir de la facilitat de moviments dels terroristes per Europa. "La democracia nos hace libres -señala el diario madrileño-, pero no debe hacernos débiles ni vulnerables". I sentencia: "Los terroristas que viajan cómodamente de París a Bruselas y de Bruselas a Madrid aprovechan las mismas libertades que las víctimas". En esta tesitura, el rotativo conservador anima a la colaboración policial entre países y gobiernos, pero llega a sostener que la acción de los gobiernos "no será suficiente si las opiniones públicas no aceptan que el tiempo que hoy toca vivir es el de una amenaza grave, constante e interior".       

ELS TITULARS DE LES PORTADES

El País: "

Pedro Sánchez anuncia al PSOE que no pactará nunca con el PP"; "EEUU presiona a la UE por el acuerdo de libre comercio"; "Podemos trata de unir a todas las fuerzas a la izquierda de los socialistas"; "Cuenta atrás agónica para los Juegos de Río".

El Mundo: "Los partidos afrontan con temor el 'juicio final' del 26-J"; "Ada Colau da un portazo a la Hacienda propia de Puigdemont"; "Telefónica renueva como consejero de su filial en Brasil a Narcís Serra".

Abc: "Radicales próximos a los terroristas de París y Bruselas se refugian en España. Se encuentran bajo permanente vigilancia policial. Disponen de documentación para moverse por el espacio Schengen".

La Razón: "La mayoría quiere que gobierne la lista más votada tras el 26-J"; "Los sindicatos llaman a un frente de izquierdas"; "Iglesias y Garzón buscan más aliados para un pacto a la catalana".

La Vanguardia: "Els sindicats amenacen amb una vaga general"; "El consell de Spanair es deslliura de la condemna per la fallida de l'aerolínia"; "El discurs antiislam es consolida en el populisme d'Alemanya".

EL PERIÓDICO: "Alarma pel repunt de les morts a la carretera"; "Obama se'n riu de Trump"; "Amenaça de vaga general. Els sindicats es mobilitzaran si no es deroga la reforma laboral"; "El trident de l'educació".

Notícies relacionades

Ara: "Encallats en el procés constituent"; "Primer de Maig de precampanya"; "PSOE i Podem han coincidit en un 75% de votacions al Congrés"; "L'amenaça continua 5 anys després de la mort de Bin Laden".

El Punt Avui: "Amenaça de vaga general"; "Puigdemont no veu risc en el fet que no hi hagi llista única"; "El rei signa avui el decret per a les eleccions del 26-J"; "Els castellers auguren una gran temporada".