RETORN A LES URNES

Les baixes en les llistes del PSOE entelen la reelecció de Sánchez per al 26-J

El comitè federal dels socialistes posa en marxa aquest dissabte les primàries sense cap rival per al líder

Susana Díaz reclama al partit que faci "autocrítica" de cara a les pròximes generals

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El comitè federal que celebrarà aquest dissabte el PSOE es prefigurava de tràmit, però les inesperades baixes en les llistes per a les eleccions del 26 de juny de dues de les candidates socialistes més conegudes en els últims comicis, Carme Chacón Irene Lozano, han entelat la cita, convocada per posar en marxa les primàries per designar l'aspirant a la Moncloa.

Un cop la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, ha deixat clar que no concorrerà en aquest procés intern, Sánchez no tindrà rivals d'entitat, de manera que els militants no votaran l'aspirant a la presidència del Govern, que tornarà a ser un secretari general que s'ho juga gairebé tot en les generals d'aquí dos mesos. Si arriba a la Moncloa, seguirà al capdavant del PSOE; si no ho fa, és improbable que es mantingui en el càrrec.

Notícies relacionades

Díaz ha evitat competir per la candidatura, però l'opinió més estesa entre els socialistes és que es presentarà per dirigir el partit en el congrés que s'haurà de celebrar després de les eleccions. La presidenta de la Junta, preparant el terreny, ja ha avisat que si els socialistes tornen a treure 90 diputats serà “molt difícil” arribar a l'Executiu. Davant els que dubten de la seva capacitat de remuntar, Sánchez dirà durant el discurs d'aquest dissabte que surt a “guanyar” i que aquests mesos d'infructuoses negociacions d'investidura (en què només va aconseguir tirar endavant un insuficient pacte amb Ciutadans) han servit per demostrar que ell està disposat a “cedir”, tal com exigeixen els temps. Díaz, en canvi, ja ha reclamat fer “autocrítica”.

LES VACANTS

El comitè federal també aprovarà la proposta de repetir les llistes electorals. Tot i així, les federacions tindran marge per fer petites alteracions, com les derivades per la marxa de Lozano, que deixa la política, i de Meritxell Batet, que després d'anar de número dos per Madrid intentarà convertir-se en la cap de llista per Barcelona arran de la vacant que deixa Chacón. Les sortides de l'exdiputada d'UPD i l'exministra de Defensa no casen bé amb el projecte “il·lusionant” que vol abanderar Sánchez. 

Madina, abocat a repetir com a número 7 per Madrid

Susana Díaz fa dies que insisteix que Eduardo Madina, que va perdre fa dos anys la batalla pel lideratge del PSOE, tingui assegurat un escó. “Hi ajudaré. No vull que Eduardo no sigui al Parlament”, ha dit aquest divendres a Radiocable. Madina es va quedar a les portes del Congrés en les últimes generals, en què va ser el número set per Madrid. S'han obert dos llocs en aquesta candidatura, arran de la sortida de Batet i Lozano, que van ocupar el segon i quart lloc. Però les llistes al PSOE són cremallera i paritàries. El dirigent basc no pot reemplaçar-les i es veu abocat a repetir en el setè lloc, cosa que, segons fonts socialistes, està a punt d'acceptar.  

undefined33050678  madrid 04 03 2016  politica segunda vuelta de la 160429195429

undefined33050678 madrid 04 03 2016 politica segunda vuelta de la 160429195429 / Agustin CATALAN