Díaz demana autocrítica al PSOE a 24 hores del comitè federal

La presidenta andalusa manté que Madina ha d'estar al Parlament

lpuig33356048 gra264   beda  ja n   30 03 2016  la presidenta an160331131746

lpuig33356048 gra264 beda ja n 30 03 2016 la presidenta an160331131746 / Jose Manuel Pedrosa

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha apel·lat aquest divendres als militants socialistes a "no mirar-se el melic" de cara a les pròximes eleccions generals i “fer autocrítica” per millorar els resultats obtinguts el 20-D. "Si tot ho haguéssim fet bé, hauríem guanyat les ultimes eleccions", ha mantingut 24 hores abans d'un nou comitè federal en què els socialistes hauran d'aprovar el reglament de primàries per a la candidatura del Govern i ratificar les llistes electorals de l'última cita a les urnes.

En una entrevista a Radiocable, Díaz ha mantingut la seva tesi dels últims mesos. És a dir, que l'única manera que el PSOE formi govern és que guanyi les eleccions al juny. "És molt difícil en un Parlament amb majoria de dretes que un partit d'esquerres pugui formar govern amb 90 diputats, això s'ha vist", ha insistit, "per això ha de guanyar el PSOE". I en cas que el resultat del 26-J no fos gaire diferent de l'actual, no s'ha decantat ni per un pacte amb Podem ni per Ciutadans. "Pactaria amb els ciutadans perquè només contemplo guanyar, qui pensi a pactar és que creu que no pot guanyar", ha sentenciat, convençuda que els espanyols han pres nota aquests quatre mesos sobre "qui ha tingut generositat i qui ha estat en el tacticisme i el postureig".

La secretària dels socialistes andalusos ha mantingut que per millorar els resultats del 20-D, que ha qualificat com "els pitjors en la història del PSOE", és necessari "no mirar-se el melic i mirar endavant" perquè els ciutadans tornin la confiança al partit. "Guanyar és el reconeixement dels ciutadans a la feina feta", ha dit, i ha recordat que amb ella al capdavant el PSOE-A ha tornat a guanyar en les diferents cites electorals a la regió.

En aquest sentit, ha considerat normal que hi hagi baixes a les llistes electorals i que "cadascú manifesti la seva voluntat" dies abans del comitè que ha d'aprovar aquestes llistes, considerant que el que seria estrany seria que es pronunciessin a mitja la legislatura. En aquest punt, Díaz ha tornat a elogiar Eduardo Madina, que fa dos anys va aspirar a la secretària general del PSOE, en un pols que va perdre amb Pedro Sánchez gràcies precisament al suport decisiu de la socialista andalusa. Ara, no obstant, tots dos han reprès la relació des de la coincidència en les crítiques al secretari general.

CRÍTICA A LA DIRECCIÓ

La líder del PSOE-A ha reconegut que la confecció de les últimes llistes electorals no va ser un procés fàcil i hi va haver "tensions" perquè "era la primera vegada que el PSOE anava a unes eleccions en un horitzó polític amb nous partits". Però ha deixat clar que "quan hi ha gent del capital polític, la formació, el talent, la generositat i el reconeixement social de Madina, no en pots prescindir", ha dit, una dura crítica interna a la decisió de la direcció federal d'arraconar el socialista basc al lloc 7 de les llistes per Madrid a favor de fitxatges del mateix secretari general com l'ex d'UPD Irene Lozano o la militar Zaira Cantero.

Notícies relacionades

Davant la possibilitat que aquesta situació es repeteixi, Díaz ha subratllat que "no hi ha gaires persones que disfrutin del reconeixement intern i extern dels partits, i Eduardo n'és una". "Se l'aprecia igual o més fora del PSOE", i per això ha defensat que en "moments en què s'ha de prestigiar la política, i envoltar-se dels millors, s'ha de comptar amb gent del seu perfil i capital, sens dubte". I perquè no quedin dubtes, ha assegurat que "jo sóc de les que hi ajudaré perquè no vull que Eduardo no estigui dins del Parlament", un esforç "no només per ell sinó pel PSOE, que ha de guanyar i governar". I preguntada per la renúncia a anar a les llistes del PSC de Carme ChacónCarme Chacón, a qui Díaz va recolzar el 2012 en la seva pugna per la secretària general del partit davant Alfredo Pérez Rubalcaba, la presidenta andalusa ha assenyalat que va conèixer la seva decisió per la premsa, i ha ressaltat que "estigui o no al Parlament, contribuirà molt al PSOE".

La líder dels socialistes andalusos ha tornat a dir que en aquests moments la seva prioritat és Andalusia, "és l'únic en què penso en aquests moments", i que no està disposada a disputar la secretaria general o la candidatura del Govern a Pedro Sánchez. En aquest punt, ha deixat clar que ella mai s'ha manifestat en sentit contrari, i que són els periodistes els que li formulen aquesta pregunta. "Quan un és prudent i calla, dóna joc que el silenci s'interpreti de moltes maneres", ha assenyalat en un altre moment de l'entrevista. En qualsevol cas, ha mantingut que "es pot ajudar molt Espanya des d'Andalusia".