Eurovisió compara la 'ikurriña' amb la bandera de l'Estat Islàmic

L'organització rectifica i retira l'ensenya basca de la 'llista negra'

El Govern basc, que ha reclamat a Espanya que no hi participés "a manera de protesta", ja ha rebut disculpes

ikurrinya

ikurrinya

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Una onada d'indignació s'ha propagat per Euskadi després de saber-se que la 'ikurriña' havia sigut inclosa en la llista de banderes prohibides en el festival d'Eurovisió, juntament amb ensenyes com la d'Estat Islàmic. L'estupor inicial ha deixat pas a un clam ciutadà al qual s'han sumat immediatament tots els partits polítics amb representació a Euskadi, fins al punt que el mateix 'lehendakari', Iñigo Urkullu, ha intervingut per reclamar que Espanya no participi en l'esdeveniment si no hi ha una rectificació oficial. Finalment, l'organització del certamen ha rectificat i ha anunciat que eliminarà la 'ikurriña' de la 'llista negra' .

L'organització del festival, que se celebrarà el 14 de maig a Estocolm, havia inclòs la bandera basca en un grup de nou "especialment no permeses", entre les quals destaca la de l'Estat Islàmic. Completen la llista les ensenyes de Palestina, Kosovo, Alt Karabakh, Crimea, Xipre Septentrional, República Popular de Donetsk i Transnístria. Així es recull en un document penjat a la web de l'empresa AXS, l'encarregada de vendre les entrades, i amb el membret d'Eurovisió Copenhaguen 2016.

La normativa del concurs prohibeix la mostra de totes les ensenyes "locals, regionals o provincials", encara que la d'Euskadi és l'única de les banderes de les 17 comunitats autònomes espanyoles que figura en aquesta llista negra, i tampoc hi ha ensenyes prohibides de cap territori de cap altre país europeu.

Després d'hores d'incertesa, finalment l'organització ha rectificat i ha demanat disculpes. En una nota enviada a la delegació de l'EiTB, la televisió pública basca, ha indicat que la llista era "un esborrany" i que durant la jornada d'avui es publicarà la "llista definitiva". Així mateix, ha demanat disculpes "a les persones ofeses".

REACCIONS D'INDIGNACIÓ

Veure com la 'ikurriña', una bandera amb estatus legal a Espanya, era posada al mateix nivell que l'ensenya d'Estat Islàmic, un grup que està estenent el terrorisme gihadista per Europa, ha provocat una allau de reaccions a Euskadi.

Així que s'ha sabut la notícia, Iñigo Urkullu ha recomanat que Espanya es negui a participar-hi. "És lamentable i es necessita una rectificació urgent", ha assenyalat en una entrevista a Ràdio Nacional. Durant tot el matí, l'Executiu basc ha mantingut contactes amb l'Ambaixada de Suècia i amb els ministres en funcions d'Afers Estrangers, Manuel García-Margallo, i de Sanitat, Alfonso Alonso, també president del PP basc. Des del Govern basc també s'ha apel·lat a la cúpula de RTVE perquè mediés en la controvèrsia.

En la mateixa línia, Josu Erkoreka, portaveu del Govern Basc, ha confiat que l'Executiu de Suècia adopti les mesures necessàries perquè la 'ikurriña' deixi d'estar inclosa entre les banderes prohibides en el festival, una decisió que ha qualificat d'"intolerable" perquè "vulnera la nostra oficialitat i la nostra legalitat".

Immediatament s'ha sumat a les protestes l'eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao, que ha demanat a Brussel·les que expliqui a Suècia què és una 'ikurriña' i eviti el seu veto a Eurovisió.

Notícies relacionades

Per la seva part, la diputada d'EH Bildu Marian Beitialarrangoitia ha anunciat que la coalició 'abertzale' ha sol·licitat una "reunió urgent" a l'Ambaixadora de Suècia a Madrid per tractar la "criminalització" de la 'ikurriña'. En la seva opinió, "tenint en compte el caràcter democràtic de Suècia i del seu Govern, aquest lamentable incident es deu haver produït a conseqüència d'un cúmul d'errors", i per això espera una immediata rectificació.

Des de les files socialistes, la secretària general del PSE, Idoia Mendia, ha declarat a través de Twitter que la mesura és "incomprensible i inacceptable". L''exlehendakari' i president del Congrés, Patxi López, l'ha qualificat d'"absolutament intolerable" i "inadmissible" i ha confiat que es tracti d'"un error". També el PP s'ha sumat a la denúncia a través de Javier Maroto, vicesecretari sectorial del PP, que ha considerat que la decisió “ofèn” els ciutadans  bascos. "Cadascú que porti la bandera legal que vulgui. Només és música", ha recomanat el dirigent basc.