Homs reivindica el referèndum i demana gestionar els "tempos" del procés

Carrega contra Colau i la política de subsidis i defensa un "nou sobiranisme"

Insisteix en l'oferta a ERC de coalició de cara al 26-J "sense condicions ni exclusions"

dcaminal33693627 barcelona  28 04 2016 conferencia de francesc homs160428102915

dcaminal33693627 barcelona 28 04 2016 conferencia de francesc homs160428102915 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Francesc Homs, diputat de CDC al Congrés, ha reivindicat la via independentista però amb una clara aposta altra vegada pel referèndum. En una conferència a Barcelona, Homs ha aprofitat per marcar distàncies ideològiques amb l'espai polític de Barcelona en Comú i Ada Colau, i també respecte a altres opcions independentistes, davant les quals ha reivindicat el paper de Convergència i el "gruix" de les majories socials i les classes mitjanes.

Homs ha afirmat que "la reivindicació del referèndum segueix sent vàlida i necessària, primer perquè no hem arribat al 50% i ho haurem d'acreditar si volem el que volem, i segon perquè la lluita per la democràcia en el context espanyol és un combat prioritari dels catalans". Si bé en el torn de preguntes ha afirmat la idea "d'anar fent" i ha afirmat que té "molt poca esperança en un referèndum", ha afegit que "l'hem de seguir reivindicant però no fiar l'estratègia de futur al fet que hi hagi la predisposició per part del sistema espanyol" a fer-lo. El dirigent sobiranista ha afegit: "L'objectiu de fons està definit i no té marxa enrere. La gestió del 'tempo' és una altra cosa", ha subratllat, i ha defensat la necessitat de "plantar la llavor del nou sobiranisme", en una intervenció a la qual han assistit entre altres l'expresident Artur Mas, consellers i dirigents del seu partit.

SER INFLUENTS A MADRID

Homs ha recuperat la tesi clàssica de CDC d'influir a Madrid davant l'opinió de l'independentisme de no implicar-s'hi. Ha donat a entendre que Convergència intentarà ser decisiva a les Corts en favor de les tesis sobiranistes. "Mentrestant, respecte al procés cap a la independència hem de defensar els nostres interessos, si tenim els vots i la força i Catalunya s'ho proposa”, ha afirmat, i en aquest sentit ha afegit que els partits estatals “intentaran no dependre dels diputats de Catalunya i procuraran una campanya on ens costarà treure el cap”.

El dirigent de CDC ha reivindicat l'estratègia del seu partit davant la d'altres forces sobiranistes, i ha posat com a exemple la consulta del 9-N del 2014. "Ens plantarem davant qui vulgui conduir el procés cap a l'interès partidista o visions que el gruix de la societat no comparteix", ha descrit. I en aquest sentit s'ha desmarcat dels que reivindiquen a Madrid "grans declaracions" sobiranistes i ha demanat només fer-les al Parlament. Homs ha tornat a proposar la defensa dels interessos de Catalunya a les Corts.

OFERTA A ERC

Notícies relacionades

Breument, Homs ha reiterat que l'oferta a ERC per a una llista sobiranista conjunta el 26-J segueix vigent. "Vull deixar formalment la porta oberta a aquesta possibilitat sense condicions ni exclusions de cap mena", ha afirmat.

COMBAT CONTRA ELS SUBSIDIS

Homs ha tingut especial interès a combatre l'espai polític de Barcelona En Comú i l'anomenada nova política. "Hem de ser clars i combatius", ha afirmat, en defensa de la classe mitjana i contra "el mercadeig dels subsidis". "Una societat subsidiada és una societat morta, sense iniciativa, sense llibertat i condemnada a la pobresa permanent, aixecar la bandera del treball, davant l'obsessió d'alguns dels subsidis, l'obsessió per l'ocupació”, ha afirmat.