Homs, al Rei: "Si no fos per l'agenda catalana, avui hi hauria govern a Espanya"

"El sistema polític espanyol és el nostre gran adversari i ha fracassat", diu el portaveu de DL sobre la repetició d'eleccions

Assenyala que és una "exigència dels temps" que la Casa Reial doni "explicacions" sobre les consultes de Felip VI

undefined33667667 madrid  25 04 2016  francesc homs  dl  durante la 160425211917

undefined33667667 madrid 25 04 2016 francesc homs dl durante la 160425211917 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Francesc Homs, portaveu al Congrés de Democràcia i Llibertat (DL), ha tret pit aquest dilluns davant del Rei del que és capaç de fer Catalunya i no Espanya. Dins de la tercera ronda de consultes que el monarca porta a terme per abordar l'actual situació de bloqueig polític, on tot apunta que culminarà amb unes noves eleccions el pròxim 26 de juliol, el dirigent de Convergència li ha dit a Felip V: “Si no fos per l'agenda catalana, avui hi hauria govern a Espanya”.

“Ho dic per il·lustrar fins a quin punt hi ha incapacitat política per gestionar la complexitat”, ha explicat després Homs, al·ludint a la dificultat del mapa sortit dels comicis del 20 de desembre, i al fet que el PSOE no ha explorat la via d'un acord amb Podem i altres grups d'esquerra, sense Ciutadans, perquè perquè tirés endavant aquesta investidura es necessitava el concurs, via vot a favor o abstenció, de l'independentisme català, representant a la Cambra baixa pels nou diputats d'ERC i els vuit de DL.

AVANTATGE PER "DEMÈRIT ALIÈ"

Notícies relacionades

“Nosaltres vam fer Govern i ells no. I en termes polítics, el sistema polític espanyol és el nostre gran adversari i ha fracassat. A Espanya no hi ha govern i a Catalunya sí. És un ridícul espantós”, ha continuat Homs, que en qualsevol cas ha vist en aquesta situació una “oportunitat” per a l'independentisme català. “A vegades adquireixes avantatge no per mèrit propi, sinó per demèrit dels altres”, ha argumentat el portaveu convergent, que ha insistit a acudir a la cada vegada més pròxima cita amb les urnes en una llista conjunta amb ERC, cosa que els republicans no contemplen. “Em donen carbasses”, ha reconegut.

 Homs, per últim, ha trobat a faltar les explicacions de la Casa del Rei sobre les consultes del monarca i una implicació més gran de la “societat civil” per assolir un pacte d'investidura. “Arribarà un dia que la Casa Reial haurà de donar explicacions. És l'exigència dels temps. Jo no puc fer de portaveu del Rei”, ha explicat el portaveu de DL, per a qui diversos “àmbits no estrictament polítics”, que no ha concretat, haurien d'haver jugat un paper més rellevant per evitar eleccions. “Gairebé ningú s'ha mogut per evitar un fracàs que no té precedents a Europa”, ha dit.