Carme Chacón: "Me'n vaig per motius polítics"

La diputada del PSC descarta presentar-se a les primàries i lamenta que el seu partit no hagi sigut capaç de formar govern

Va comunicar la seva decisió a Zapatero fa un mes, i a Sánchez i Iceta, aquest dimecres

La trajectòria política de Carme Chacón, en fotos. / periodico

La trajectòria política de Carme Chacón, en fotos.
Roda de premsa de Carme Chacón al Congrés dels Diputats

/

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El PSC aposta per Meritxell Batet com a relleu de Carme Chacón al capdavant de la llista per al Congrés. Pedro Sánchez veuria amb bons ulls que la seva número dos per Madrid liderés ara la llista catalana després de la renúncia de l’exministra de Defensa, avançada per EL PERIÓDICO. Les vides de totes dues van de la mà, ja que van aterrar a la Cambra baixa el 2004, any de la victòria de José Luis Rodríguez Zapatero. Molt lluny dels 21 escons que va obtenir el PSC, Batet tindria ara el repte de conservar i, si es pot, millorar els vuit obtinguts el 20-D.

    Malgrat que la seva intenció era repetir com a número dos de Madrid, després de l’adéu de Chacón està sospesant acceptar l’oferta. «Hi ha temps per pensar, no gaire, i me’l prendré, encara que siguin unes hores», va comentar la diputada.

EVITAR LES PRIMÀRIES / A l’executiva del PSC d’avui es posarà sobre la taula el tema de les llistes, que tanta polèmica van generar ja el 20-D. Després de la renúncia de Chacón, Carles Martí està disposat a un acord per evitar les primàries. «El fet que la Carme hagi dit que no es presenta ha obert un nou escenari. M’encantaria encapçalar la llista però no tindria cap problema per apartar-me si hi ha consens. Si al final Batet s’hi acaba presentant seria una bona opció perquè ha sigut diputada per Barcelona tres legislatures i ha participat de la vida del PSC».

    Llicenciada en Dret, els que coneixen aquesta barcelonina de 42 anys exalcen el seu «catalanisme ponderat i racionalitat espanyola» i la seva capacitat per teixir complicitats. El 1996 el director de la seva tesi, Josep Mir, li va comentar que Narcís Serra buscava algú independent a la primera secretaria del PSC i allà va fer els seus primers passos al partit. Després de passar per la Fundació Carles Pi i Sunyer, el 2004 José Montilla la va animar a saltar al Congrés. A les Corts, entre moltes altres coses, va trobar a la bancada rival el que seria el seu marit, el popular José María Lassalle. L’any següent es casaven mantenint-se fidels als seus ideals polítics: ella va anar a les generals del 20 de desembre com a número dos de Sánchez a la llista de Madrid, mentre que ell és secretari d’Estat de Cultura. Després de formar part de les negociacions d’investidura, Batet compta a favor seu amb el fet de ser una cara coneguda i nova a Catalunya i la seva figura no genera rebuig en les federacions catalanes.

Notícies relacionades

ICETA S’AUTODESCARTA / «Té atributs i títols suficients per ocupar aquesta responsabilitat o una altra», va reconèixer Miquel Iceta a RNE. El primer secretari del PSC, que va destacar que «Chacón estava més ben situada com a candidata» que Martí, es va mostrar partidari de canviar el cap de llista i «no plantejar gaires modificacions» a la resta. Iceta va descartar fer ell mateix el pas. «M’encantaria compartir una campanya de forma molt intensa amb Pedro Sánchez i contribuir a la política espanyola. M’encantaria, però no ho he de fer», va dir abans d’exalçar Chacón. «Si hi ha una persona lluitadora és Chacón. La seva vida no ha sigut senzilla. Em té al seu costat i em va dir que volia seguir treballant amb el PSC però des d’una altra perspectiva, i així serà», va afirmar el líder dels socialistes catalans.

RAONS «NO RELLEVANTS» / «Me’n vaig per motius polítics», va admetre Chacón, en una roda de premsa, eludint aportar més detalls. «De raons n’hi ha moltes, però en aquest moment tan difícil en què es repeteixen eleccions no són rellevants», va concloure abans de reiterar que el seu «compromís polític segueix intacte» i de posar-se a disposició dels seus companys.