Chacón renuncia a liderar la llista del PSC el 26-J

La diputada no concorrerà a les primàries ni conservarà l'escó al Congrés

La retirada de l'exministra aplana el camí a Carles Martí o a Meritxell Batet

  / FERRAN SENDRA

 
Carles Martí es presenta per competir amb Carmen Chacón.

/

3
Es llegeix en minuts
Enric Hernàndez
Enric Hernàndez

Director

ver +

Carme Chacón ho deixa. La diputada catalana anunciarà avui al Congrés que no es presentarà a les primàries per encapçalar la llista del PSC per Barcelona en les eleccions generals del 26 de juny, segons ha confirmat ella mateixa a EL PERIÓDICO. Raons de tota índole, algunes de caràcter personal, justifiquen la seva renúncia a ocupar un escó a la Cambra baixa, decisió que la secretària de relacions internacionals del PSOE assegura que ha estat meditant des de les eleccions de desembre. Chacón afegeix, en tot cas, que no abandona l’activitat política.

Aquest sorprenent pas enrere de Chacón coincideix, no obstant, amb una nova etapa de turbulències internes al PSC. La repetició electoral ha reobert les ferides que va deixar la traumàtica confecció de les candidatures per a les generals del 20-D. L’equip de Chacón, única aspirant en les primàries convocades el juliol passat, va suscitar un fondo malestar en el partit al deixar fora de la candidatura l’ex primer secretari Pere Navarro, donant en canvi cabuda en els primers llocs de la llista persones de la seva més estricta confiança com els diputats Germán Rodríguez José Zaragoza.

Demà, l’executiva que dirigeix Miquel Iceta havia de decidir si convocava noves primàries per elegir el cap de cartell del 26-J, tal com estipulen els estatuts del PSC, o si el consell nacional ratificava sense canvis les llistes del 20-D. Amb la renúncia de Chacón, la celebració de primàries resultarà inexcusable.

Anticipant-se a la jugada, el senador Carles Martí va fer un pas endavant i dilluns passat, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, va anunciar la seva candidatura. Martí no va amagar les seves motivacions: «Em presento perquè crec que seria un error que repetís Chacón». Amb ella com a candidata, el PSC va tenir el 20-D –igual que el PSOE– els pitjors resultats de la història: 8 diputats, sis menys que en les eleccions del 2011 i molt lluny de la plusmarca de 25 escons del 2008, també amb ella de cap de cartell.

La marxa de l’exministra aplana així el camí a Martí o a altres aspirants que puguin reunir els avals necessaris. Fonts de la direcció socialista no descarten que acabi fent aquest pas Meritxell Batet, secretària d’estudis i programes del PSOE que el 20-D va acompanyar Pedro Sánchez com a número dos per Madrid. Persona de la màxima confiança del líder socialista, la seva candidatura per Barcelona tindria també conseqüències respecte a l’alineament del PSC davant el pròxim congrés federal del PSOE, cita en la qual, en funció del resultat de les eleccions, la disputa entre Sánchez i Susana Díaz podria arribar al seu zenit.

Diputada al Congrés des del 2000, menys un parèntesi d’una mica més d’un any per impartir classes a Miami, Chacón va pujar en l’escalafó socialista de la mà de José Luis Rodríguez Zapatero. 

PRIMERA MINISTRA DE DEFENSA

Notícies relacionades

El 2007, aquest la va nomenar titular de Vivenda, i un any més tard la va convertir en la primera dona espanyola al capdavant del Ministeri de Defensa. A l’anunciar Zapatero la seva retirada, el 2011, Chacón va desistir en última instància de pugnar per la candidatura a la Moncloa amb Alfredo Pérez Rubalcaba. La batalla definitiva amb el veterà dirigent la va entaular mesos després, en el congrés federal que el PSOE va celebrar a Sevilla. Chacón va perdre per 22 vots davant Rubalcaba.

El 2014, després de la debacle socialista en les eleccions europees, Rubalcaba va presentar la dimissió i el PSOE va celebrar primàries per elegir, de nou, el secretari general. Chacón es va passar unes setmanes esfullant la margarida, fins que al final va anunciar per carta que no es postularia.