EL 'CAS GÜRTEL'

Ricardo Costa apunta a la direcció del PP pel finançament irregular a València

L'exsecretari dels populars valencians insisteix en la seva innocència

Demana que Rajoy i Cospedal declarin com a testimonis en el judici

Ricardo Costa presta declaració observat per l’expresident valencià Francisco Camps, aquest dimecres, a València.

Ricardo Costa presta declaració observat per l’expresident valencià Francisco Camps, aquest dimecres, a València. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Efinançament era «competència del PP nacional». Així ho assegura l’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demana set anys i nou mesos de presó per tres delictes electorals i un altre de falsedat documental en la branca valenciana del cas Gürtel, que investiga el presumpte finançament irregular del partit en les eleccions  autonòmiques i municipals del 2007 i les generals del 2008. Anticorrupció el considera responsable de finançar amb «almenys» 3.461.984,16 euros en negre les tres campanyes electorals.

No obstant, en el seu escrit de defensa, avançat per la cadena SER, Costa demana que s’arxivi la causa contra ell i apunta a la direcció nacional com a responsable dels comptes del partit. Diu que ell no tenia «responsabilitat en la gestió econòmica i administrativa» de les campanyes i que el PP nacional nomenava el gerent regional valencià, que depenia «del secretari general nacional». Ángel Acebes ocupava aquest càrrec el 2007, i el 2008 va passar a María Dolores de Cospedal.

L’exsecretari general del PPCV, que va sortir absolt de la causa dels vestits juntament amb Francisco Camps,  també al·lega que el PP tenia «una estructura única per a tot l’Estat», i així ho reconeix un informe de l’Agència Tributària que forma part del sumari del cas Gürtel, que remarca que els partits regionals del PP no eren independents i que algú per sobre decidia compensar els forats de cada caixa regional amb romanents de la resta. L’informe sosté que el PP català, el de Madrid i el de Castella-Lleó van assumir els 80.453,08 euros de despeses en negre que corresponien al congrés del PP valencià que va elegir president Camps el 2004.

En el seu escrit, Costa demana que se citi 32 testimonis, entre ells, Mariano Rajoy i Cospedal, a més de l’extresorer Luis Bárcenas, l’exgerent nacional Cristóbal Páez, l’actual tresorera, Carmen Navarro, i altres excàrrecs del PPCV en època de Camps.

PROVES

Notícies relacionades

Les proves documentals i les converses telefòniques amb Álvaro Pérez el Bigotes comprometen Costa, a més de les confessions dels empresaris Enrique Ortiz, José Francisco Beviá i Alejandro Pons, que han admès a Anticorrupció que van finançar de forma il·legal el PP valencià.

La Fiscalia sosté que, juntament amb Costa, l’exvicepresident del Consell Vicente Rambla, l’exgerent del PPCV Cristina Ibáñez i l’exsecretari d’organització van encarregar a Orange Market els actes del PP que es van finançar amb aquests 3,4 milions en negre. Part d’aquests diners els pagava el PP, i la resta, contractistes de la Generalitat Valenciana que camuflaven el finançament dels actes amb el pagament de factures falses a la filial de Gürtel per serveis no prestats.