ERC rebutja de ple una coalició amb CDC a Madrid

Les paraules de Lluís Salvadó, número 3 republicà, generen malestar al partit de Mas

fmasreal33020399 barcelona    02 03 2016       econom a     lluis s160424171316

fmasreal33020399 barcelona 02 03 2016 econom a lluis s160424171316

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Per primera vegada, un dirigent d'Esquerra Republicana respon públicament amb un clar "no" a l'oferta que novament està llançant Convergència als republicans per formar una coalició si es convoquen unes noves eleccions generals. L'encarregat d'argumentar aquest rebuig ha sigut Lluís Salvadó, que ocupa el càrrec de secretari d'Hisenda al Govern i de secretari general adjunt a Esquerra. La seva tesi és clara: la coalició de Junts pel Sí que va unir CDC, ERC i candidats independents va ser excepcional i no té per què repetir-se.

"Això ja es va produir, i per produir-se va portar com a derivada que es va configurar una candidatura especial i singular per fer front i donar-li sentit a aquell plebiscit", ha explicat en una entrevista a Europa Press. En relació amb les possibles noves eleccions generals, Salvadó afegeix: "Com que no són plebiscits, d'entrada el punt de partida és que s'han d'afrontar com unes eleccions de caràcter ordinari".

Les opinions del dirigent republicà arriben tot just pocs dies després que Convergència hagi insistit en la necessitat de la coalició a Madrid. Primer va ser el cap de llista de CDC a Madrid, Francesc Homs, dilluns passat en roda de premsa. I vint-i-quatre hores més tard, el president de la Generalitat i també dirigent convergent Carles Puigdemont -en la seva compareixença amb motiu dels 100 dies del seu Govern- també s'unia a la pressió sobre Esquerra. El seu argument és que una llista independentista de tots dos partits aconseguiria vèncer les eleccions a Catalunya per sobre de l'espai d'En Comú Podem, que va aconseguir la victòria el 20-D a Catalunya.

Notícies relacionades

El cert és que els republicans mantenen el seu rebuig de forma ferma, entre altres motius perquè en les generals del 20 de desembre ja es van imposar en vots i escons sobre CDC i perquè aspiren a tornar a fer-ho. En canvi, a Convergència les paraules de Salvadó han provocat malestar en les files convergents.

REPETICIÓ D'UN SONOR COP DE PORTA

El cert és que en les setmanes prèvies a les generals del 20-D, Convergència ja va intentar la coalició amb Esquerra. Francesc Homs fins i tot va arribar a afirmar en una conferència a Barcelona que el pacte estava fet i que les dues formacions concorrerien juntes amb alguna fórmula "supercreativa". Poc després es va consumar la negativa d'Esquerra, malgrat que es va oficialitzar de forma conjunta amb CDC per evitar un xoc, atès que tots dos ja compartien grup al Parlament, En aquesta ocasió, Convergència al·lega que la coalició és més necessària perquè atès que tots dos partits comparteixen Govern i grup parlamentari a Catalunya, segons CDC, el més lògic seria que també ho fessin a Madrid.