Fredor entre Rajoy i Sánchez a les portes la ronda de consultes del Rei

Els dos dirigents amb prou feines se saluden en l'entrega del premi Cervantes

IU posa condicions a Podem per concórrer junts a les eleccions

 

  / EFE / JAVIER LIZON

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Fredor absoluta entre el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i el líder socialista, Pedro Sánchez, a les portes de l’última ronda de consultes del Rei per a una hipotètica investidura. Rajoy i Sánchez van coincidir ahir en l’acte d’entrega del premi Cervantes, i amb prou van intercanviar unes paraules i es van donar la mà després de l’acte solemne a la Universitat d’Alcalá de Henares. Mentre això es produïa, la jornada anava oferint declaracions de totes les forces polítiques en clau netament preelectoral.

    Durant l’acte d’entrega del Cervantes a l’escriptor mexicà Fernando del Paso, ni el líder del PP ni el secretari general del PSOE es van saludar. Encara més, després de la cerimònia, eren a escassa distància però no van intercanviar cap paraula. Va ser Ángel Gabilondo, portaveu socialista a l’Assemblea de Madrid i exministre de Zapatero, el que va propiciar una curta salutació entre tots dos.

    

LLUNY D’UN ACORD / La distància política s’ha fet evident a les portes de la setmana en què el rei Felip VI iniciarà una altra ronda de contactes amb els representants dels grups parlamentaris per comprovar si existeix acord algun per a la investidura d’un nou president. Tot indica que la hipòtesi d’un acord entre el PP i el PSOE s’allunya, malgrat les tesis d’algunes formacions, com En Comú Podem, que segueixen alertant contra aquesta possibilitat. «Hi ha pressions per a una gran coalició, sempre hi pot haver sorpreses d’última hora», apuntava ahir el seu portaveu al Congrés, Xavier Domènech. 

    Per la seva part, Rajoy va eludir el debat polític i en la seva trobada amb periodistes va fer broma sobre els seus plans: «Avui esport i demà grans missatges», en relació amb la seva intenció de seguir ahir els partits de la lliga de futbol i d’assistir avui a una convenció de les joventuts del PP a Còrdova.

    Una convenció en què el vicesecretari d’autonomies i ajuntaments del PP, Javier Arenas, en to electoral, va carregar ahir contra Podem, ja que va qualificar els seus representants de «xarlatans». La dirigent popular i diputada al Parlament Andrea Levy va alertar de la possibilitat d’un acord de govern en el futur entre el PSOE i Podem i va acusar Sánchez de «pidolar» el suport de la formació morada. En el mateix to electoral, el secretari d’organització socialista, César Luena, va alertar també ahir de la «pinça» que segons ell exerceixen el PP i Podem per forçar noves eleccions.

Notícies relacionades

LES CONDICIONS DE IU / Per la seva part, els dirigents d’Izquierda Unida (IU) van centrar el seu discurs en l’autoafirmació de les seves sigles i el seu espai polític. El dirigent de la formació, Alberto Garzón, va insistir a dir que és possible una aliança electoral amb Podem però sempre que quedi clar que IU concorreria a les urnes «amb les seves sigles i actes propis» i amb la garantia que es reconegués la seva identitat pròpia.

    Sobre aquest punt, l’exlíder i actual portaveu de la formació a Astúries, Gaspar Llamazares, va considerar que Podem interpreta la possible confluència com una «rendició» d’IU.