CONTROVERTIDA DECISIÓ JUDICIAL

La jutge que va concedir el tercer grau a Carlos Fabra va ser suspesa el 2003

La magistrada María del Prado Torrecilla va intentar afavorir l'exbanquer Mario Conde

combo-carlos-fabra-mario-conde

combo-carlos-fabra-mario-conde

2
Es llegeix en minuts

La jutge de vigilància penitenciària que aquest dilluns va decretar el tercer grau penitenciari per a l'expresident de la Diputació i del PP de Castelló Carlos Fabra va ser suspesa de les seves funcions durant set mesos pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el 2003.

A la magistrat María del Prado Torrecilla se la va sancionar per les pressions que va exercir sobre la seva companya Reyes Jimeno a favor de la concessió del mateix privilegi a l'exbanquer Mario Conde, que en aquells moments complia condemna pel 'cas Banesto'. La fiscalia va sol·licitar que la jutge fos expulsada de la carrera judicial, petició que no va ser acceptada.

Al ser superior a sis mesos, la suspensió que es va imposar a Torrecilla el 2003 li va suposar la pèrdua de destí com a jutge de vigilància de Madrid, lloc que va recuperar més tard, quan va concursar novament per a la plaça una vegada complerta la sanció.

La resolució que va dictar aquest dilluns a favor de Carlos Fabra s'ha produït en contra del criteri de la secretaria general d'Institucions Penitenciàries, que es va oposar a la concessió d'aquest tercer grau, per la qual Fabra només haurà d'anar a pernoctar a la presó d'Aranjuez, on compleix des del desembre del 2014 quatre anys de condemna per frau a Hisenda.

PER UNANIMITAT

El CGPJ va acordar la suspensió de Torrecilla per unanimitat. Segons va informar l'aleshores portaveu del CGPJ i actual magistrat de l'Audiència Nacional Enrique López, se la va considerar responsable d'una falta disciplinària molt greu, prevista en l'article 417.4 de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ), que sanciona "la intromissió, mitjançant ordres o pressions de qualsevol mena, en l'exercici de la potestat jurisdiccional d'un altre jutge o magistrat".

No obstant, la sanció concreta de set mesos de suspensió va ser aprovada per 10 vots contra els de nou vocals, pertanyents al sector progressista de l'òrgan, que volien que fos suspesa durant dos anys, com proposava l'instructor de l'expedient disciplinari, el magistrat Eduardo Calvo. Aquest jutge demanava una segona sanció d'un any de suspensió per les suposades pressions de Torrecilla al director de la presó d'Alcalá-meco, on estava reclòs Conde. Aquesta segona sanció va ser rebutjada pel Consell.

TRACTE ESPECIAL A CONDE

Notícies relacionades

Segons Calvo, Torrecilla va intentar, "de manera conscient i voluntària", aconseguir un tracte favorable a Mario Conde després que el Tribunal elevés la condemna a 20 anys de presó. L'informe de l'instructor va considerar provat que la magistrada va mirar de modificar la distribució de centres penitenciaris per obtenir la competència sobre Alcalá-Meco; que va tenir coneixement anticipat del recurs de Conde contra la seva classificació en segon grau i que tenia preparada per endavant una providència que s'expressava en uns termes que suposaven un element de pressió al director de la presó.

Torrecilla va ser denunciada el desembre del 2002 davant el CGPJ per la jutge de vigilància penitenciària número 1 de Madrid, Reyes Jimeno, que havia denegat el tercer grau penitenciari sol·licitat per Mario Conde, que aleshores complia la condemna de 18 anys de presó pels casos Banesto i Argentia Trust.