DECISIÓ POLÈMICA

Carlos Fabra obté el tercer grau

La jutge atorga el permís a l'expresident de la Diputació de Castelló en contra del criteri d'Institucions Penitenciàries

fabra

fabra / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

La jutge de vigilància penitenciària del Jutjat número 3 de Madrid ha concedit aquest dilluns el tercer grau penitenciari a l'expresident de la Diputació de Castelló i del PP de la província Carlos Fabra.

La magistrada ha pres aquesta decisió en contra del criteri de la secretaria general d'Institucions Penitenciàries, que es va oposar a la concessió d'aquest règim de semillibertat per a Fabra, que a partir d'ara només tindrà l'obligació d'anar a la presó a dormir. La junta de tractament de la presó d'Aranjuez, en què l'exdirigent popular compleix condemna per quatre delictes de frau fiscal des del desembre del 2014, també s'oposava a atorgar-li el tercer grau.

No obstant, segons informa l'agència Efe, la jutge considera que l'intern ha evolucionat favorablement, que ha abonat la seva responsabilitat civil, que compleix una condemna curta, que té més de 70 anys i que hi ha poc risc de reincidència.

Després d'una llarga instrucció en què es van succeir fins a onze jutges, l'exmandatari popular va ser condemnat a quatre anys de presó el novembre del 2013 per cometre quatre delictes contra la Hisenda Pública, amb què va estafar més de 693.000 euros entre el 1999 i el 2003. El Tribunal Suprem va confirmar la sentència contra ell pel conegut com a ‘cas Naranjax’ el juliol del 2014. Després d'intentar sense èxit que el Govern de Mariano Rajoy li concedís l'indult, Fabra va entrar finalment a la presó d'Aranjuez el desembre del 2014. Allà, segons va revelar 'Interviú', vivia “relaxadament”, jugant al dòmino i renegant del PP. El juliol del 2015 va començar els tràmits per demanar el tercer grau que finalment ha aconseguit.

“NO ÉS EXEMPLARITZANT"

Notícies relacionades

El senador de Compromís Carles Mulet ha sigut un dels primers a criticar la decisió judicial. “Que Fabra es beneficiï del tercer grau en plena campanya de la renda no és exemplaritzant", ha considerat Mulet, que va ser regidor a Cabanes -localitat molt pròxima a l'aeroport que va impulsar Fabra a la província i afectada pels plans urbanístics d'aquest- i un dels polítics més bel·ligerants en aquell moment amb la gestió de l'expresident popular.

Per Mulet, la decisió de la jutge "torna a causar estupor entre la ciutadania", després que Fabra hagi complert “17 dels 48 mesos a què estava condemnat després d'haver defraudat més de 700.000 euros i desconèixer-se la procedència de més de 3,3 milions d'euros als seus comptes”.

Temes:

Corrupció