BALANÇ DE 100 DIES DE GOVERN

Carles Puigdemont avisa la CUP que sense pressupostos no hi haurà pla de govern

"No vull pensar que les demandes catalanes se'n tornin amb les mans buides", afirma sobre la reunió d'aquest dimecres amb Rajoy

El president dóna per fet que BCN World tirarà endavant sense consulta i dóna allargues a la renda mínima de ciutadania

abertran33595618 roda premsa puigdemont  foto ferran sendra160419130357

abertran33595618 roda premsa puigdemont foto ferran sendra160419130357

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat avui en la seva primera roda de premsa el pla d'acció del Govern per a aquesta legislatura al complir-se 100 dies del seu mandat. Un pla que ha vinculat en tot moment a l'aprovació dels pròxims pressupostos i amb què ha promès fer marxa enrere a les retallades del Govern d'Artur Mas i posar Catalunya a les portes de la independència: "Es tracta de revertir les retallades i els seus efectes i situar Catalunya a les portes de l'Estat propi, ens fa falta un pla ambiciós i pressupostos que ho permetin implementar en la seva totalitat, és un pla de tota la legislatura”, ha descrit.

Puigdemont ha destacat la política social entre les mesures del pla, amb mesures pendents des de l'anterior legislatura com la reforma de la renda mínima d'inserció cap a una renda garantida de ciutadania. El president ha destacat l'existència d'un "pla de xoc" (que el Govern va situar en 270 milions d'euros) vinculat a l'existència dels comptes del 2016. "El Pla de xoc social -ha assegurat- es veurà traduït en poques setmanes en el projecte de pressupostos, existeix un compromís reiterat amb la renda mínima d'inserció perquè arribi a més persones i redueixi el període de la seva resolució. Ampliació d'espectre i reducció de la tramitació". I ha promès posar en marxa les mesures acordades en el ple monogràfic sobre la pobresa celebrat fa un mes al Parlament. No obstant ha deixat en l'aire una mesura inclosa al pla, que és la llei de la renda garantida de ciutadania, i s'ha limitat a prometre una renda mínima amb més dotació econòmica i agilitat en la tramitació.

El pla promet aprovar en aquesta legislatura (la durada del qual segons Junts pel Sí és d'uns 18 mesos) de 45 lleis al Parlament i un total de 750 mesures en tots els àmbits. En política social, el president ha advertit el Govern de l'Estat contra la temptació d'anul·lar davant el Constitucional la llei del 2015 que regula les mesures sobre pobresa energètica, fruit d'una iniciativa legislativa popular: "Si a partir de lleis que blinden drets socials s'envia un missatge de càstig per raons ideològiques s'equivoquen i llança un missatge contra famílies que necessiten aquesta llei", ha afirmat.

HISENDA PRÒPIA

Respecte a la Hisenda pròpia, un dels pilars de la construcció sobiranista, el president ha destacat la necessitat de "dotar-nos d'un sistema informàtic que ens permeti ser suficients, per tant amb el personal adequat i la seva formació, i tots els esforços en la guardiola contra el frau fiscal”. El pla inclou també en matèria d'impostos la necessitat d'"aprofundir en la fiscalitat ambiental" i consolidar també l'Institut Català de Finances com a banc públic d'inversió.

En el seu repàs, el president ha reclamat amb contundència la gestió de Rodalies ("Volem la responsabilitat  de la gestió i ens deixarem de queixar") per part del Govern i també que es convoqui la Junta de Seguretat amb l'Estat perquè els Mossos tinguin accés a la informació sobre el terrorisme gihadista. "Necessitem urgentment la convocatòria de la junta de seguretat i la incorporació dels Mossos d’Esquadra en l'espai d'avaluació de l'amenaça gihadista de l'Estat”, ha emfatitzat.

REUNIÓ AMB RAJOY

Respecte a la reunió de demà amb el president del Govern a la Moncloa, Puigdemont ha posat pressió sobre el líder del PP: "No vull pensar que les demandes catalanes en sortiran amb les mans buides", ha apuntat, esperant que Rajoy mostri "comprensió del que és la demanda de Catalunya, no la fa un partit, no la fa una institució. Hi ha un moviment ciutadà darrere molt transversal, un volum enorme d'ajuntaments, el Parlament, el Govern, les diputacions, amb una certa idea de projecte de país”. 

Puigdemont plantejarà a Rajoy quatre qüestions: “anirem a plantejar el nostre propòsit de les relacions Catalunya-Espanya, no s'entendria que no l'hi plantegés, segon, els drets bàsics, des de refugiats a pobresa energètica passant pel sostre de dèficit, tercer paquet, els incompliments de l'Estat que se sumen als 23 punts que el president Mas els va traslladar, dels quals n'han complert un i mig, i no només n'hi ha 23 i un quart que té a veure amb un error, la judicialització de la política”.

BCN WORLD

Notícies relacionades

Puigdemont ha afirmat que la tramitació del projecte d'oci i casinos conegut com a BCN World a Tarragona està més a prop de tirar endavant i ha diluït l'opció d'una consulta ciutadana sobre aquest projecte, afirmant que no serà necessària perquè hi haurà, assegura, consens. "Si es fa, que es farà, es farà bé. Estem a prop, espero, més a prop que lluny de poder formular un acord bo. Si no és bo no hi haurà acord", ha anunciat.

Puigdemont ha mostrat el seu optimisme respecte al pressupost i les negociacions amb la CUP, que ha donat ja per iniciades. "Sóc dels que crec que tindrem pressupost", ha afirmat i ha revelat que existeixen converses amb la CUP  sobre això: "Hi ha converses i voluntat de les dues parts, sóc dels optimistes, crec en les bondats de l'acord firmat per la CUP, no demanem ni demanàvem a ningú un xec en blanc, em consta que existeix diàleg". I sobre la seva relació amb el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, les ha qualificat d'"excel·lents" fins i tot en el terreny personal. Ha donat per superat l'episodi de la reunió de Junqueras amb el líder del PSOE sense avisar el president, i ha donat per fet que no es tornarà a produir un episodi similar.