La fiscalia demana presó incondicional per als responsables de Manos Limpias i Ausbanc

Bernard i Pineda estan acusats de crear una xarxa d'extorsió a bancs que va incloure la infanta Cristina

abertran33549407 madrid  15 04 2016  miguel bernard  presidente del160418132300

abertran33549407 madrid 15 04 2016 miguel bernard presidente del160418132300 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat presó incondicional i sense fiança per als responsables de Manos Limpias i AusbancMiguel Bernard i Luis Pineda, respectivament, acusats de crear una xarxa d'extorsió contra entitats bancàries amb què s'han enriquit i que va incloure l'oferta de retirar l'acusació contra la infanta Cristina.

El fiscal Daniel Campos ha fet aquesta petició aquest dilluns al jutge Santiago Pedraz després que tots dos, detinguts des de divendres, prestessin declaració.

El magistrat ha començat els interrogatoris a les 11.40 amb Bernard. A més d'aquest i Pineda, han sigut posats a disposició judicial el director de comunicació de Manos Limpias, Francisco Castro Villacañas; el tresorer d'Ausbanc, Alfonso Gil Solé, i l'adjunt al president d'Ausbanc, Ángel Garay Echeverría.

Tots cinc han sigut conduïts a l'Audiència Nacional des del complex policial madrileny de Moratalaz, on han estat arrestats tot el cap de setmana, a les 6.30 hores, ja que a aquesta hora vencia el termini de detenció, i des d'aleshores han esperat el seu torn de declarar davant el jutge als calabossos del tribunal.

Bernard i Pineda, que es coneixen des de la seva joventut, haurien col·laborat en les extorsions fraudulentes, encara que qui les va iniciar va ser Ausbanc, una associació que afirma tenir com a objectiu la protecció dels consumidors davant els bancs.

QUATRE GRANS BANCS 

Les investigacions apunten que entitats bancàries -quatre han denunciat els fets- eren extorsionades i pagaven diners a Ausbanc en concepte de publicitat en les seves publicacions, quan en realitat el que es garantia amb aquests pagaments era que l'organització parlés bé d'elles, no interferís en els seus consells d'administració i retirés acusacions en processos judicials.

Entre aquestes extorsions hi hauria el presumpte xantatge a La Caixa i al Banc Sabadell, als quals s'hauria sol·licitat un total de tres milions d'euros perquè Manos Limpias retirés la seva acusació contra la infanta Cristina, l'única que s'exerceix contra ella en el 'cas Nóos'.

Els advocats de la infanta Cristina van reconèixer divendres que va existir una conversa que, tant en l'àmbit professional com deontològic, els incomodava i que van posar en coneixement de les autoritats judicials i de la policia.

La policia creu que les dues organitzacions treballaven de forma coordinada i no eren realment associacions sense ànim de lucre, sinó que el seu objectiu era obtenir beneficis per als seus dirigents, i utilitzaven com a pantalla la protecció dels consumidors i les iniciatives judicials.

Notícies relacionades

De fet, una de les entitats bancàries va arribar a pagar al voltant d'un milió d'euros en un any en concepte de publicitat, quan en realitat aquests pagaments responien a un xantatge.

La policia va detenir en aquesta operació 11 persones i va practicar sis registres, incloent-hi les seus de les dues entitats.

Temes:

Corrupció