LA LLUITA CONTRA L'OBLIT

Una jutge argentina contra la impunitat

Les víctimes de la dictadura espanyola posen les seves esperances de justícia en María Servini, una magistrada de 80 anys de Buenos Aires

rpascual26105916 madrid  29 05 14  la jueza argentina maria servini160414181921

rpascual26105916 madrid 29 05 14 la jueza argentina maria servini160414181921

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Com si fos una mena d’edicte consensuat amb els anys, però mai escrit, als passadissos dels tribunals argentins acostuma a dir-se, amb discreció, gairebé xiuxiuejant, que «con la Chuchi no se jode [‘juga’, en l’argot local]». María Romilda Servini de Cubría es respectada o temuda. Un no se la pot prendre a la lleugera, encara que la jutge està a punt de fer 80 anys. La seva firma apareix en nombroses sentències ressonants, com les restitucions de fills de desapareguts durant la dictadura. Però res li  ha donat tant de renom internacional com la decisió que va adoptar el setembre del 2013, quan es va considerar en condicions d’investigar els crims del franquisme.

«Els delictes constitueixen crims de lesa humanitat de manera que, en un o altre cas, l’acció i la pena són imprescriptibles i els responsables estan subjectes a persecució a través de l’aplicació del principi de jurisdicció universal», va explicar en resposta a la querella presentada el 2010 per múltiples víctimes i familiars, després de tancar-se la via judicial iniciada per Baltasar Garzón a Espanya. Des d’aleshores ha travessat la bassa gran unes quantes vegades per escoltar els testimonis de familiars com Ascensión Mendieta, que va recuperar els ossos del seu pare després que Servini va exigir que s’obrís una fossa a Guadalajara. 

ROBATORI A L’AEROPORT

L'any passat, en un d’aquests viatges, una empleada de Barajas li va ordenar que passés els 5.000 euros que portava en un cinturó a través de l’escàner de control. Els diners es van esfumar. Li van oferir 900 euros com a rescabalament. No sabien amb qui s’estaven ficant. La Chuchi va denunciar i, ¡pam!, hores més tard, els diners «van reaparèixer» dins del cinturó. La jutge va insinuar que «el robatori podia tenir a veure amb la seva investigació pels crims durant el franquisme». 

Notícies relacionades

Això no va arronsar la Chuchi, que el 22 de març va reclamar interrogar els 19 acusats per crims durant la dictadura franquista, entre els quals figuren els exministres Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina. El Ministeri de Justícia espanyol acaba de tornar a Buenos Aires la seva sol·licitud amb una petició afegida: les preguntes dirigides als encausats. Aquest gir obliga Chuchi a posposar el seu aterratge a Barajas. ¿Amb quina força seguirà el tema ara que Madrid i Buenos Aires tornen a tenir gran sintonia política, després de la fi fi del kirchnerisme i l’arribada de Mauricio Macri al poder? 

La pregunta no és banal. La revista Noticias parla de la «transformació de Servini de Cobria», al constatar com la jutge es va convertir en «una de les més dures» antikirchneristes quan «fins fa poc era assenyalada com a permeable al poder». Altres recorden que no se l’ha de subestimar perquè és incontrolable.