LES PORTADES DE LA PREMSA

Rajoy deixa caure Soria; Marhuenda ja té placa de poli

El quiosc dóna per acorralat i perdut el ministre d'Indústria, que va ocultar que va tenir societats 'offshore' als refugis fiscals de les Bahames, Panamà i Jersey

El director de 'La Razón' rep del ministre de l'Interior els atributs de comissari honorífic en un acte reservat malgrat les protestes de l'oposició

portada-vanguardia-15-04-2016

portada-vanguardia-15-04-2016

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona donen avui per acorralat i caigut el ministre José Manuel Soria per haver ocultat i negat que va tenir societats ‘offshore’ en refugis fiscals americans (les Bahames, Panamà) i europeus (Jersey) entre el 1993 i el 2002 camuflades per dues societats pantalla creades per BBV Privaza --el 'banc paral·lel' del BBVA que va arrossegar els banquers bascos de Neguri-, segons ha revelat una investigació aixecada per 'El Mundo' i 'El Diario' més enllà dels 'papers de Panamà' d''El Confidencial' i La Sexta.

Cinc dels vuit rotatius ('La Razón', 'Abc', 'El Mundo', 'El País', 'La Vanguardia') obren amb la caiguda en desgràcia del polític canari, que, segons la Moncloa, ahir a la nit “va disculpar la seva assistència al Consell de Ministres d'avui”; i és segona notícia per a l''Ara' i EL PERIÓDICO, que destaquen que Europa extrema el control policial dels passatgers aeris. Només 'El Punt Avui' no porta el tema a la primera pàgina, que s'obre explicant que l'Europarlament avala el decret català contra la pobresa energètica que va tombar el Constitucional espanyol al rebutjar que es talli l'energia a les famílies pobres.

SORIA, UN ALFIL, NO UN PEÓ

"Rajoy marca distància amb Soria", proclama a la portada 'La Razón', el diari més marianista de l'orbe, i a dins serveix aquest titular: "Rajoy va voler creure Soria. Fins dimecres el president va optar per creure'l. Ara es remet al que digui el Congrés".

Ni aquest diari ni l''Abc' en serveixen cap editorial. Sí que ho fa 'El País' ("Soria, al descobert. El ministre ha d'aclarir l'assumpte; i el Govern, assumir la seva responsabilitat"). 'El Mundo' també editorialitza sobre aquest tema ("Soria no ha de continuar ni un dia més al Govern"), diari en què Casimiro García-Abadillo apunta que aquest escàndol és un cop molt dur per al PP en un article titulat "L'alfil de Rajoy. El president fins i tot havia pensat en Soria com a futur home fort del PP". Aquí en teniu un tros: "No ha caigut un peó, ha caigut un alfil. Per això la rumorologia monclovita ha pujat de to i alguns ja parlen de la possible existència d'un dossier controlat per enemics polítics (per descomptat, interns) del ministre".

DUES COLUMNES SOBRE AZNAR

Les dificultats de José María Aznar, caçat per evasor fiscal, només tenen avui seguiment al quiosc a través de les columnes de Xavier Vidal-Folch ("Aznar, inspector d'Hisenda") a 'El País' i d'Enric Hernàndez ("Polítics exemplars") a EL PERIÓDICO.

LA PÀTRIA I LA REPÚBLICA

Un altre assumpte interessant de la premsa madrilenya és la celebració republicana dels 85 anys de la Segona República espanyola. 'El País' diu a portada que Ada Colau retira el nom de Joan Carles I a una plaça de Barcelona.

L''Abc' no li dóna honors de primera, però és la seva segona gran informació del dia: "Consistoris populistes desafien la llei amb banderes de la Segona República", titula la seva informació. I l'editorial acompanya. Títol: "Menysprear els símbols surt gratis. El PSOE és el cooperador necessari de la denigració que en moltes localitats es fa de l'ensenya nacional o de la figura del Rei".

I també s'esquinça les vestidures 'La Razón'. A la portada titula amb una gracieta: 'La 'república independent' dels ajuntaments 'Kichi". I a dins, així: "Ofensiva anticonstitucional dels ajuntaments del canvi". L'editorial invoca la norma: "La bandera republicana i la llei", es titula; ja us ho imagineu.

JORGE LI DÓNA LA PLACA A PACO 

Consignem, per acabar, que, segons el digital 'El Diario', el director de 'La Razón' ja és un flamant comissari honorari. Així es presenta l'article de Pedro Águeda: "Marhuenda rep una placa i un carnet de policia en un acte reservat al Ministeri de l'Interior". Subtítols: "Fernández Díaz també fa comissari honorari l'exmagistrat del Tribunal Constitucional Rodríguez Arribas, que va dir que el matrimoni homosexual serveix per casar "un oncle i un nebot". El SUP es reuneix de manera urgent amb els líders de Podem i Ciutadans per traslladar-los la seva denúncia de 'nepotisme' a la policia. El PSOE presenta una proposició no de llei perquè el Congrés insti el Govern a retirar a Marhuenda el reconeixement 'immediatament". Ahí ho teniu.

Si la peça anterior no té desperdici, la guinda la posa al digital 'El Plural' aquest article de Marcos Paradinas sobre les vides paral·leles dels dos coreligionaris barcelonins del PP: "Paco i Jorge, companys 'comissaris' i 'germans' d'un orde d'origen medieval. El periodista i el ministre s'intercanvien favors com a membres del Sagrat Orde Militar Constantinià de Sant Jordi". És aquest

TITULARS DE PORTADA

El País

"El Govern abandona Soria al conèixer la seva societat opaca"; "La UE crearà un registre de passatgers per lluitar contra el terrorisme"; "Colau retira el nom de Joan Carles I a una plaça de Barcelona"; "Creix l'arribada d'immigrants africans i sirians a Itàlia"; "Corbyn defensa amb fermesa la permanència a la UE"; "Els obrers llatins de Donald Trump"; "Enderrocament d'un edifici a Tenerife".

El Mundo

"Soria compromet Rajoy a l'ocultar-li la seva empresa 'offshore"; "El Govern refusa pagar les classes en espanyol a 43 alumnes"; "La UE aprova el registre de dades dels passatgers d'avions"; "Grècia 'maquilla' Lesbos per al Papa"; "Així són els horaris espanyols"; "El testament de Günter Grass".

Abc

"Soria va firmar la liquidació d'una societat a Jersey mentre era alcalde de Las Palmas".

La Razón

"Rajoy marca distància amb Soria"; "La república independent dels ajuntaments 'Kichi"; "Conde va pagar set vegades més per una empresa per blanquejar vuit milions"; "Les comunitats exigeixen que Sanitat i Educació no computin en el dèficit"; "La UE aprova el registre de passatgers".

Ara

"La UE extrema el control dels passatgers aeris"; "Soria, acorralat"; "Boko Haram mostra les 'nenes de Chibok"; "Europa vota no tallar la llum a famílies pobres"; "Un mosso mata la seva ex i se suïcida amb l'arma oficial".

El Punt Avui

"Europa avala el decret català de pobresa energètica"; "Albert Serra, a Canes"; "Ferms amb el dèficit"; "L'ANC posa a debat la llista única i el referèndum"; "Onze milions cobrats per la taxa dels pisos buits"; "L'FMI reforça la pressió per evitar el 'Brexit".

La Vanguardia

"El PP es distancia del ministre Soria per les seves contradiccions"; "Front de les autonomies per exigir a Montoro un nou repartiment del dèficit"; "Alemanya aprova una llei per integrar els refugiats"; "Un mosso de baixa mata la seva exparella amb la seva pistola reglamentària"; "Les Glòries s'encareix"; "Ciudad en llamas', la nova novel·la de Nova York"; "Un comiat de cine per a Kobe Bryant".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"La UE permet guardar dades dels passatgers"; "Soria excusa l'assistència al Consell de Ministres d'avui"; "¿Les bicis sortiran de les voreres?"; "Un mosso de baixa mata la seva exnòvia i se suïcida"; "El misteri del Messi encongit".