Iglesias inicia a BCN la seva campanya pel 'no' en la consulta interna

La militància podemista rep el seu líder al crit de "no volem pacte"

jcortadellas33434005 madrid 06 04 2016 el presidente del gobierno compa160406105916

jcortadellas33434005 madrid 06 04 2016 el presidente del gobierno compa160406105916 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per Pablo Iglesias no hi ha a tot Espanya cap territori millor per iniciar una minicampanya per a una consulta interna per decidir si es permet o no que Pedro Sánchez sigui president del Govern que Barcelona. Primer perquè en aquesta província i en el conjunt de Catalunya, Podem, dins de la confluència catalana, En Comú Podemva guanyar amb comoditat en les eleccions del 20-D. I segon perquè a cap altre lloc el pacte del PSOE amb Ciutadans crea tanta controvèrsia en els sectors progressistes com en el territori català, per allò que ja coneixen, i ja es baten en duel, amb la força taronja des de fa 10 anys.

Iglesias ha rebut un bany de multituds a l'Aliança del Poblenou, escenari de la nit electoral de la CUP el mateix 20-D, on ha estat rebut amb un eixordador cor: "no volem pacte, no". Tan bon punt s'ha assegut ha apuntar: "No sabeu com necessitava això". No en va, els militants de Podem saben que un suport a la investidura de Sánchez comportaria la dimissió del 'Deus ex machina' podemista.

I sense solució de continuïtat, el líder de la força morada ha començat una intervenció -prèvia a les preguntes que les bases li han dirigit tant a ell com al flamant secretari d'Organització, Pablo Echenique- que també encaixen en un escenari preelectoral de cara a la repetició de les eleccions generals: “No som com ells. No estem disposats a convertir-nos en el que esperen els nostres adversaris que siguem. Han volgut domesticar-nos, van pensar que la lògica institucional ens faria més còmodes per a ells. I no ha sigut així”. Entenent com ‘ells’ les forces de l'‘establishment’ que són tres: PP i, sobretot, no per ‘establishment’ sinó pel seu setge per pactar, PSOE i Ciutadans.

L''EFECTE GUATEMALA'

Notícies relacionades

Després de mesos d'imatges de podemistes als despatxos del Congrés, negociant amb ‘ells’, Iglesias ha enarborat el discurs que el va propulsar a la fama mediàtica i política: “No vam començar a fer política perquè tot quedi igual. No estem per elegir entre Guatemala i ‘Guatepeor’”.

A la pregunta directa de si Podem pactaria amb Ciutadans, i després d'un llarg “No” del respectable, Iglesias ha recordat que en política s'ha de dialogar i cedir, però mai “trair la teva gent” i ha desafiat el PSOE a fer el mateix que ell, posar en mans de la militància amb qui vol pactar. S'ha mantingut ferm al concedir que només hi ha dues vies per evitar unes eleccions, una gran coalició, la d'‘ells’, és a dir, PP-PSOE-C’s, o bé la ‘via 161, és a dir, el pacte d'esquerres. ¿I l'abstenció de la força morada?, ha preguntat algú. I Iglesias ha sigut contundent: Abstenir-se és recolzar la “possibilitat d'un Govern que no vol el canvi”. I davant d'això Iglesias ha tornat al símil-acudit sobre el país centreamericà: “O Guatemala [és a dir eleccions] o ‘Guatepeor’[un Executiu sense Podem].