Rita Barberá assegura que Samaranch li va suggerir Urdangarin per als Valencia Summit

L'exalcaldessa nega que hi hagués una reunió amb l'exduc de Palma i Torres a la Zarzuela

"No he donat mai cap instrucció, ordre, recomanació ni firma a Alfonso Grau", afirma

Rita Barbera declara pel cas Noos / FOTO:EFE/CATI CLADERA VÍDEO: ATLAS

Rita Barbera declara pel cas Noos
 

/

2
Es llegeix en minuts
MARGALIDA VIDAL / BARCELONA

"Vinc amb la intenció de col·laborar plenament amb la justícia". Així ha començat aquest dimarts la seva declaració com a testimoni en el judici pel 'cas Nóos' l'exalcaldessa de València Rita Barberá. L'actual senadora pel PP no ha deixat acabar la presidenta del tribunal amb la seva introducció abans de mostrar el seu interès a aclarir els negocis entre el 2004 i el 2006 de l'administració valenciana amb l'Institut Nóos, que va percebre de manera presumptament irregular més de tres milions d'euros de les arques públiques.

Barberá ha assegurat que després que València fos designada ciutat organitzadora de la Copa Amèrica, l'expresident del Comitè Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch, li va recomanar "aprofitar l'esdeveniment esportiu per celebrar conferències i debats que ajudessin a projectar la ciutat al món". Va ser llavors quan Samaranch li va parlar d'Iñaki Urdangarin per desenvolupar aquestes activitats, segons la testimoni.

L'exalcaldessa ha explicat el seu paper en la contractació de l'Institut Nóos. Segons Barberá, ella va rebre al seu despatx el marit de la infanta Cristina i el seu exsoci, Diego Torres, i, per la influència d'Urdangarin en el món de l'esport espanyol i internacional, "vaig creure que Samaranch podia tenir raó". És per això que els va suggerir que es posessin en contacte amb la Fundació Turisme València Convention Bureau i amb la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa), ja que "la proposta s'havia de valorar allà, no a l'Ajuntament". 

"Mai he donat cap instrucció, ordre, recomanació ni firma a [Alfonso] Grau", ha sentenciat Barberá. D'aquesta manera s'ha desvinculat de la decisió de contractar l'entitat del cunyat del Rei. "A mi no em corresponia donar-hi la conformitat, però estic segura que es va fer amb tot el rigor del món", ha afegit. 

Barberá ha ratificat així les paraules de qui va ser el seu número dos al consistori valencià, Alfonso Grau, que va dimitir fa un any com a vicealcalde per la seva imputació en aquest cas. Tot i reconèixer que l'exalcaldessa no li va donar ordre de contractar Urdangarin, Grau va afirmar llavors que Barberá havia impulsat els negocis del cunyat del Rei a València. 

REUNIÓ A LA ZARZUELA

Tal com va fer en fase d'instrucció de la causa, Barberá ha negat qualsevol reunió al palau de la Zarzuela amb Urdangarin i Torres: "He estat moltes vegades a la Zarzuela, però no amb ells". En la seva declaració com a acusat, l'exjugador d'handbol també va assegurar que no s'havia produït aquesta trobada amb Barberá i Francisco Camps, expresident de la Generalitat Valenciana, que declararà també en qualitat de testimoni aquest divendres. 

De reunions a la residència dels Reis també n'ha parlat el primer testimoni d'aquest dimarts, l'actual president de les Corts Valencianes, Enric Morera. El diputat per Compromís, que va denunciar davant la Fiscalia presumptes irregularitats en el projecte dels Jocs Europeus, ha afirmat que "ens consten reunions de Barberá i Camps a la Zarzuela". Tot i així, ha especificat que aquestes trobades tenien relació amb la Copa Amèrica i no amb els Valencia Summit. 

Notícies relacionades

Morera ha explicat que el 2009 va fer una pregunta parlamentària després de descobrir que s'havia generat una despesa de 380.000 euros respecte als Jocs Europeus, que mai es van arribar a celebrar a la ciutat. Segons el diputat, Francisco Camps no va oferir una resposta satisfactòria, "només evasives".   

Barberá, que també està esquitxada pel suposat blanqueig de capitals portat a terme pel grup municipal del PP a l'Ajuntament de València, ha comparegut a l'Escola Balear d'Administració Pública de Palma després que el tribunal rebutgés la seva petició de declarar per videoconferència.