LA INVESTIDURA IMPOSSIBLE

Podem tira endavant la seva llei estrella que el 26-J faria decaure

El PSOE avala el pla social d'Iglesias però avisa que es frenarà si no hi ha govern

Nacionalistes i independentistes el recolzen però critiquen el seu biaix centralista

undefined33512062 gra302  madrid  12 04 2016   el secretario general160412202910

undefined33512062 gra302 madrid 12 04 2016 el secretario general160412202910 / Fernando Villar

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés ha viscut aquest dimarts un d'aquells plens en què el resultats de les votacions transmeten el contrari que els discursos que es pronuncien. A la pràctica, Podem va aconseguir tirar endavant la seva mesura estrella, la llei 25 d'emergència social, amb els vots a favor del PSOE, els altres grups grups de l'esquerra i l'abstenció de Ciutadans. Però després d'aquesta aprovació, ha bategat un debat tan atapeït de retrets que la sintonia en el vot va quedar silenciada per severes acusacions que van assenyalar Pablo Iglesias com el responsable que aquesta mesura no s'arribi a implementar per una probable convocatòria electoral.

Les crítiques més dures han vingut de les files socialistes, que han endossat a Podem la culpa de tornar a les urnes i de convertir el projecte que s'aprovava en paper mullat perquè, tret de sorpreses d'última hora, no hi haurà un Executiu que la pugui aplicar. “Aquesta llei passarà el tràmit, però pot decaure en 15 dies i no serà llei perquè vostès no recolzaran el govern que la porti a terme”, ha etzibat la diputada socialista Isabel Rodríguez, que ha criticat Podem per la seva actitud davant les negociacions. També Ciutadans ha retret a Iglesias que no hagi permès amb la seva abstenció un govern de Pedro Sánchez amb Albert Rivera i l'ha acusat de portar al ple una mesura que acabarà “en un calaix".

No han sigut els socialistes i el partit taronja els únics a criticar Podem. Fins i tot els grups d'esquerres que hi han votat a favor, han criticat les formes dels morats en les converses per mirar d'arribar a un acord de govern, la precària redacció tècnica del projecte i en el to mitinguer d'exposició del diputat que l'ha defensat, Rafa Mayoral, que ha rebut una crítica coral. “Vostès ja no són tertulians de televisió, això ja no va de titulars, va de legislar i aquesta iniciativa deixa molt a desitjar en errors de forma i de fons”, va retreure Rodríguez. 

''EL NYAP"

El PNB -que s'ha abstingut- i ERC -que hi ha votat a favor- també han criticat a Mayoral la que consideren una redacció precària de la llei i van lamentar la distribució competencial centralista que proposa un partit que treu pit defensant el concepte de plurinacionalitat. “És inconcebible. Que mai més es torni a repetir aquest nyap", ha advertit el portaveu republicà, Joan Tardà.

Notícies relacionades

El PP hi ha votat en contraPP hi  i ha titllat el text de ser “no un projecte de llei sinó un programa electoral" i "una nova performance" d'un partit al qual ha acusat de viure de “tics messiànics i quimeres dient que tot ho arreglen en mitja hora”.

La llei d'emergència social de Podem estableix que no hi podrà haver talls de subministrament elèctric a les famílies amb pobresa sobrevinguda; prohibeix els desnonaments si els afectats no tenen una vivenda on poder quedar-se; i limita els copagaments per garantir la sanitat universal.