Rafael Catalá: "No em sembla que Panamà sigui un paradís fiscal, té una cultura tributària diferent"

El ministre de Justícia explica que per tenir tal consideració s'ha d'arribar a un consens amb la resta de països de la UE

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu, aquest dilluns a Madrid. / EFE / VÍDEO ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dilluns que no li sembla que Panamà sigui un paradís fiscal, en què no existeixin garanties.

Catalá ha fet aquestes declaracions abans de fer-se públic que el titular d'Indústria, José Manuel Soria, apareix en els 'papers de Panamà'José Manuel Soria, en un esmorzar informatiu en què ha estat acompanyat de bona part del govern en funcions, entre ells els ministres de Defensa, Pedro Morenés; Afers Estrangers, Jose Manuel García-Margallo; i Hisenda, Cristóbal Montoro.

"No em sembla que Panamà sigui un paradís fiscal, en el sentit que no hi hagi garanties de dret, hi ha una cultura tributària diferent", ha assegurat el ministre de Justícia en funcions. No obstant, ha precisat que la decisió de considera Panamà com un paradís fiscal requereix reflexió i consens amb la resta de països membres de la Unió Europea.

RELACIÓ DE "LLEIALTAT I COL·LABORACIÓ"

Ha destacat "la relació de lleialtat i col·laboració" entre Espanya i Panamà, més enllà de la polèmica generada pels denominats 'papers de Panamà' que, ha precisat, s'ha d'investigar si es tracta d'una il·legalitat o d'una qüestió ètica.

Notícies relacionades

Sobre això, ha explicat que si es tracta d'una il·legalitat, la Fiscalia i l'Agència Tributària actuaran amb fermesa, però que una altra cosa seria si té a veure amb un assumpte ètic, d'utilitzar instruments legals per optimitzar les obligacions fiscals de cadascú.

Això sí, ha dit que sembla que a ningú li importa si la informació és motiu de delicte ja que, en la seva opinió, també s'hauria de saber "si s'ha alterat el sistema d'emmagatzematge de dades d'un bufet d'advocats", en al·lusió al despatx panameny Mossack Fonseca.