El ministre José Manuel Soria apareix en els 'papers de Panamà'

El titular d'Indústria consta amb el seu germà com a administrador d'una societat 'offshore' a les Bahames

El PSOE exigeix la dimissió i C's que comparegui Rajoy, malgrat que el ministre desmenteix "rotundament" la informació

3
Es llegeix en minuts

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, és l'últim nom a aparèixer en la investigació sobre els 'papers de Panamà' que estan portant a terme 'El Confidencial' i La Sexta, en col•laboració amb el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ).

Segons la documentació del despatx Mossack Fonseca, Soria va ser registrat com a administrador de la societat 'offshore' UK Lines Limited de les Bahames el setembre del 1992, encara que dos mesos més tard, al novembre, es va esborrar el seu nom i es va substituir pel del seu germà, Luis Alberto Soria. Aquesta societat es va dissoldre el març del 1995, poc abans de les eleccions autonòmiques i municipals en què Soria va ser elegit alcalde de Las Palmas de Gran Canaria.

Entre el 1989 i el 1995, Soria es va posar al capdavant de Consignataria Oceanic SA, l'empresa familiar, dedicada al transport de productes hortofructícoles a Europa. Per la seva banda, un altre dels administradors de l''offshore' UK Lines Limited, Tomás Poggio, és un empresari canari receptor d'ajudes agrícoles relacionades amb el plàtan.

LA VERSIÓ DE L'IMPLICAT

El titular d'Indústria ha reconegut que va tenir relació amb UK Lines, però "exclusivament de forma comercial". Així mateix, ha asseverat que no ha sigut mai soci, directiu o administratiu d'aquesta empresa, de la qual tampoc ha tingut accions. "Desmenteixo rotundament que hagi prestat servei a cap companyia que no sigui espanyola. Les notícies que em relacionen amb Panamà no tenen fonament", ha insistit Soria en una roda de premsa a Lanzarote. 

Des que s'ha sabut la notícia, el ministre s'ha afanyat a fer declaracions en diversos mitjans, en què ha negat "rotundament" tenir res a veure amb aquesta societat i ha explicat que es tractava d'una companyia consignatària amb la qual havia treballat la seva empresa familiar. Així mateix, ha avançat que, a petició pròpia, demanaria a la justícia que, a través d'una comissió rogatòria, sol•licités que Panamà certifiqui si és cert o no que el seu nom figura en els polèmics papers o qualsevol altra empresa pública o privada del país. A la tarda, en roda de premsa, ha aclarit que ha optat per remetre un escrit a l'Audiència Nacional per sol•licitar a la fiscalia que reclami al Govern panameny els motius pels quals tant el seu nom com el del seu germà apareixen en els papers.  

"Jo sóc el primer interessat que el cas s'aclareixi", ha assenyalat, abans de subratllar que l'any 92 ni tan sols era afiliat del PP i que va començar en política el 1995.

EL PP, SATISFET AMB LES EXPLICACIONS

El PP ha avalat la versió del ministre i ha agraït que ràpidament hagi donat explicacions. Després del comitè de direcció presidit per Mariano Rajoy, el vicesecretari conservador Pablo Casado ha agraït al titular d'Indústria "que sigui tan ferm en la defensa de la seva honarabilitat" com per demanar una comissió rogatòria per demostrar la seva innocència. Al PP diuen que estan tranquils perquè Soria ja va patir una imputació a les Canàries en què se'l va investigar "de dalt a baix", segons fonts del partit, que recorden que aleshores la causa ja va ser arxivada, informa Patricia Martín

PETICIÓ DE DIMISSIÓ

El PSOE, per contra, ha demanat la dimissió de Soria i ha anunciat que defensarà l'obertura d'una comissió d'investigació parlamentària. Els socialistes volen saber si hi ha més membres de l'Executiu en funcions que hagin tingut societats 'offshore', informa Juan Ruiz.

"Esperem que el Govern col•labori en aquesta investigació. És molt greu. Sobretot, l'ocultació. És immoral i és una vergonya", ha manifestat el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando.

LA PICABARALLA ENTRE C'S I EL PP

Ciutadans, per la seva banda, es posarà en contacte amb altres grups per sol•licitar una compareixença extraordinària de Mariano Rajoy perquè aclareixi si avala les explicacions de Soria, quants beneficiaris de l'amnistia fiscal tenien empreses 'offshore' a Panamà i què està fent el Govern per investigar aquest assumpte. 

El mateix Albert Rivera ha convocat una roda de premsa per anunciar-ho i advertir, de cara a les negociacions d'investidura, que ara hi ha "més raons" perquè C's reclami que el nou govern estigui encapçalat per una persona "neta" i no "a qui es fa xantatge", en referència a Rajoy. 

Notícies relacionades

El partit taronja ha considerat que les explicacions de Soria no són "convincents" però espera que es produeixi la compareixença de Rajoy o el mateix ministre per després decidir si sol•licita la dimissió. 

L'actitud de C's ha molestat el PP, el portaveu parlamentari del qual, Rafael Hernando, s'ha afanyat a aclarir que Rajoy no anirà a les Corts a parlar d'un "assumpte que desconeix". El dirigent conservador ha carregat contra Rivera, a qui ha arribat a qualificar de "miserable" i d'estar disposat a "mentir" amb l'únic objectiu d'atacar el PP.