Iglesias consultarà a les seves bases la setmana que ve si accepta el pacte Rivera-Sánchez

El líder de Podem deixarà el càrrec de secretari general si la militància vota a favor de l'acord entre PSOE i C's

El partit morat surt desesperançat de la reunió a tres de dijous i sense noves reunions previstes

jcortadellas33461632 madrid 08 04 2016 pablo iglesias encabezo la rueda160408123615

jcortadellas33461632 madrid 08 04 2016 pablo iglesias encabezo la rueda160408123615 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

No ha pronunciat la paraula dimissió però ha sigut tan clar que tampoc calia. Pablo Iglesias ha comparegut aquest divendres per anunciar que consultarà als simpatitzants de Podem si prefereixen "l'acord Rivera-Sánchez" o la fórmula de govern progressista que ell proposa. En el cas que la militància votés a favor de la primera opció, Iglesias ha avançat que assumirà la seva "responsabilitat amb totes les conseqüències". Igual que va fer en l'assemblea fundacional de Vistalegre, el secretari general condiciona directament el resultat de la consulta a la seva continuïtat en el projecte. 

El referèndum se celebrarà entre els gairebé 400.000 simpatitzants morats entre el 14 i el 16 d'abril i els resultats es donaran a conèixer el dilluns 18. Mentrestant, Podem manté la seva mà estesa a negociar però sense esperances i sense cap data prevista per a una nova reunió. Iglesias ha admès que va sortir de la reunió d'aquest dijous amb els equips negociadors de PSOE i Ciutadans amb respostes clares. Ha agraït especialment les contundents paraules dels representants del partit taronja, que, segons sosté, li van transmetre que com a molt estarien disposats només a admetre alguns "retocs" en el pacte que tenen rubricat amb els socialistes. "No estem disposats que el PSOE recuperi el que va perdre negociant amb nosaltres. Només retocs", ha afirmat Iglesias que li van comunicar des de l'equip de C's. 

EL SEGREST 

Davant d'aquesta actitud, el líder del partit morat dedueix que Rivera ha aconseguit arrossegar el PSOE a un territori del qual no sembla que hagi de tornar. "Tenim un PSOE segrestat al país de Ciutadans i sense passaport per tornar", ha resumit Iglesias, que ha assegurat que el mateix Sánchez ha admès que el pacte amb Rivera el 'dretitza'. "Són paraules textuals de Sánchez, que el pacte és un pas enrere, cap a la dreta", ha assegurat. 

"La gent està cansada de paripés. Nosaltres no farem paripés. Som la força política que més ha cedit. Seguim estant disponibles, però a la gent se li ha de dir la veritat", ha assenyalat Iglesias.

El secretari general ha opinat que potser també els socialistes haurien de sotmetre a les seves bases quin acord prefereix, no només el que la direcció del PSOE els proposa, com a exercici d'honestedat. 

Iglesias ha lamentat que a la reunió d'aquest dijous no s'arribés a cap avanç malgrat les cessions  que el seu equip va presentar. El seu número dos, Íñigo Errejón, va incidir que l'equip de Podem va assistir a la reunió "sense prejudicis per intentar qualsevol situació de desbloqueig", però que l'immobilisme de C's impedeix qualsevol avanç. "¿Si ara estem més a prop d'eleccions? Pregunteu-ho al PSOE", ha contestat Iglesias.

CATALUNYA A L'AIRE

Notícies relacionades

Xavier Domènech, que ha comparegut flanquejant Iglesias en la roda de premsa, ha confirmat les converses que manté amb Miquel Iceta, inclosa la d'aquest dijous. Ha explicat que en aquesta reunió va plantejar una proposta detallada per desbloquejar el conflicte territorial i que han quedat seguir mantenint obert el contacte, encara que ha admès que tot dependrà de com evolucioni l'escenari a Madrid.

"Tant de bo hi hagués més socialistes com Iceta", ha dit Iglesias, que ha alabat l'actitud del primer secretari dels socialistes catalans en una reunió "molt profitosa".