Fredor entre Mariano Rajoy i José María Aznar en un homenatge a Mario Vargas Llosa

El líder del PP i el seu antecessor no s'han saludat a la foto de família prèvia a l'acte

Esperanza Aguirre afirma que li ha agradat més el discurs d'Aznar que el de Rajoy

A l’homenatge a Mario Vargas Llosa, a la Casa de América de Madrid, Rajoy i Aznar ni es miren ni se saluden. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Mariano Rajoy i José María Aznar han coincidit aquest dimarts en un acte d'homenatge a l'escriptor Mario Vargas LlosaMario Vargas Llosa, que aquest dilluns va complir 80 anys. A la foto de família prèvia a l'acte, que ha tingut lloc a la Casa de América de Madrid, el president del Govern en funcions i l'exlíder del PP han evidenciat el seu distanciament: ni tan sols s'han saludat i s'han esquivat les mirades. Potser per evitar la salutació, Aznar no ha encaixat la mà de cap dels seus companys de 'photocall', entre els quals es trobaven l'expresident Felipe González i el mateix Vargas Llosa.

Tots dos han acaparat l'atenció mediàtica a l'inici del fòrum perquè es tractava de la primera vegada que coincidien en públic des de la reunió de l'executiva del PP que es va celebrar l'endemà de les eleccions generals, en les quals els populars van perdre 3,6 milions de vots i 63 escons.

En aquella reunió, l'expresident del Govern va demanar un "congrés obert" i va assenyalar que ell no tenia intenció de presentar-s'hi. Rajoy li va respondre llavors que el conclave es farà quan s'acabi el procés de formació de govern, una tesi que ha seguit defensant en les últimes setmanes quan se li ha preguntat per aquest assumpte.

NOUS LIDERATGES

Notícies relacionades

Amb aquests precedents, no li deu haver agradat gaire al president en funcions que, en la seva intervenció en l'homenatge, Aznar hagi reclamat "nous lideratges capaços d'exercir una tracció social, moral i política a l'altura dels desafiaments que tenim". Rajoy, per la seva part, ha preferit fer una crida a "dignificar l'exercici de la política" per no "donar pàbul al populisme".

Al final de l'acte, la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid i expresidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, ha valorat els discursos pronunciats pels dos líders i ha escollit el seu favorit: "A mi m'han agradat tots dos, però si he de triar, en aquest cas m'ha agradat més el d'Aznar".