Mariano Rajoy, contra les cordes

El PP maniobra per no quedar aïllat per la corrupció però PSOE, Podem i Ciutadans l'arraconen pel drama dels refugiats

undefined33020679 madrid  02 03 2016  pedro sanchez   durante el deb160314145614

undefined33020679 madrid 02 03 2016 pedro sanchez durante el deb160314145614

2
Es llegeix en minuts
I. MÁRMOL / P. MARTÍN / J. RUIZ SIERRA

El primer ple ordinari del Congrés que va sortir després de les urnes del 20-D tornarà avui a Mariano Rajoy la mateixa imatge de soledat amb què va acabar el seu mandat, tot i maniobres d’última hora per evitar-ho. Tret que hi hagi sorpreses, el president en funcions quedarà arraconat per una majoria parlamentària que li plantejarà tres exigències: que vagi al Parlament per acordar la línia que defensarà Espanya en la cimera europea del 17 i 18 de març sobre els refugiats; que se sotmeti a les sessions de control de l’oposició; i que es creï una comissió permanent de lluita contra la corrupció. 

Les dues primeres reclamacions afloraran al matí, en les reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus. La suma dels vots de PSOECiutadans Podem farà que la Cambra exigeixi oficialment a Rajoy una compareixença immediata abans de la trobada internacional, a la qual el líder conservador es nega emparat que no n’hi ha precedents.

Els òrgans del Congrés també acordaran que hi hagi sessions de control al Govern, amb preguntes, interpel·lacions i més compareixences, després de les vacances de Setmana Santa. El més previsible és que el PP s’hi negui, que ho sotmeti a reconsideració i, si es prolongués la situació, podria portar la seva negativa al Tribunal Constitucional, segons apunten fonts del Congrés. Els conservadors entenen que el nou Parlament no pot controlar un Govern anterior, de manera que el PP presentarà batalla.

MOVIMENTS PER EVITAR L'AÏLLAMENT

No obstant, els populars han buscat fins a l’últim minut no quedar aïllats en el tercer assumpte espinós i potencialment més perjudicial: la corrupció. Fonts populars han confirmat que en el ple, a la tarda, votaran a favor de la proposta del PSOEIU Compromís de crear una comissió permanent per a l’auditoria de la qualitat democràtica, la lluita contra la corrupció i les reformes institucionals, amb la intenció que en aquest fòrum es puguin aprovar noves mesures legislatives que combatin aquesta plaga. La iniciativa dels socialistes es podria refondre amb una altra de similar plantejada per Podem, però en aquest cas no queda clar si seria recolzada pel PP. 

El partit de Rajoy també podria quedar en solitari amb les seves pròpies propostes. Tant el PP com Ciutadans porten al ple les seves proposicions no de llei sobre la unitat territorial d’Espanya. El PSOE s’ha mostrat disposat a votar a favor de totes dues si introdueix una esmena amb referència a la reforma de la Constitució. Els de Rivera accepten adaptar el text, però no està confirmat que el PP faci el mateix, la qual cosa el podria deixar novament aïllat a la Cambra.

Notícies relacionades

Al costat esquerre, el ple evidenciarà la sintonia que hi ha entre el PSOE i Podem en matèria social. El partit de Pablo Iglesias té previst donar suport a la proposició socialista que reclama mesures per poder garantir unes pensions dignes. Les files de Sánchez també donaran suport a la iniciativa del partit morat per millorar les condicions de treball de les treballadores domèstiques. 

Més enllà de les propostes, la sessió d’avui tindrà un especial valor simbòlic, tenint en compte que les negociacions per a la governabilitat estan congelades. A l’espera que es reprenguin els contactes -Podem segueix exigint que el PSOE vagi sense Ciutadans a les cites i Mariano Rajoy continua sense fer l'anunciada trucada a Pedro Sánchez-, el to a la tribuna pot servir de mapa per veure si s’està més a prop de la recerca d’acords o en un clar compàs d’espera d’una nova convocatòria electoral.