OPERACIÓ POP

El líder del PSOE gallec, investigat per frau i malversació de fons públics

Besteiro, també expresident de la Diputació de Lugo, convoca d'urgència l'executiva socialista gallega per abordar la seva situació judicial

El Govern provincial de Lugo emet un comunicat en què exculpa el seu aleshores president i atribueix les irregularitats a l'anterior presidència, en mans del PP

GRA204. A CORUÑA, 10/03/2016.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez (d), acompañado por el secretario general del PSdeG, José Ramón Gómez Besteiro (i), durante la visita realizada hoy a la ciudad de A Coruña, donde se reunirá con militantes. EFE/Cabalar

GRA204. A CORUÑA, 10/03/2016.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez (d), acompañado por el secretario general del PSdeG, José Ramón Gómez Besteiro (i), durante la visita realizada hoy a la ciudad de A Coruña, donde se reunirá con militantes. EFE/Cabalar / Cabalar (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, investiga el secretari general del PSdeGJosé Ramón Gómez Besteiro, i sis persones més en l'operació Pop, per aclarir si a la Diputació de Lugo, que va presidir el dirigent socialista, s'hi van gestionar fons de manera irregular.

En un acte amb data del 10 de març aquesta jutge precisa que els delictes sobre els quals indaga són suborn, tràfic d'influències, frau a les administracions públiques, informació privilegiada, prevaricació, malversació de cabals públics, frau en subvencions i descobriment de secrets.

VIATGES PRESUMPTAMENT PAGATS PER LA DIPUTACIÓ

Un dels punts clau de la investigació està en el presumpte pagament per part de la Diputació de quantitats d'import voluminós, tant per a ajudes mèdiques com a viatges (a destins com "Argentina, Eurodisney" o "Amsterdam") i àpats, que s'havien estat incloent en les denominades "despeses socials".

Aquesta investigació sobre Besteiro se suma a la ja oberta per De Lara en relació amb la seva etapa com a regidor d'Urbanisme de Lugo, el 'cas Garañón', en que el relaciona amb quatre delictescas Garañón (contra l'ordenació del territori, suborn, prevaricació i tràfic d'influències). A més, es dóna a conèixer tan sols un dia després que Pedro Sánchez el recolzés públicament en una visita a la Corunya i que arribés a afirmar que està preparat per liderar el canvi a Galícia.

EXECUTIVA D'URGÈNCIA

Besteiro, que en un comunicat ha lamentat la "inadmissible indefensió" en què es troba al transcendir la investigació, ha convocat d'urgència l'executiva socialista per abordar la seva situació judicial. La cita tindrà lloc aquest dissabte a les cinc de la tarda a la seu socialista de Santiago.

"Lamentablement no puc donar cap explicació ni aportar informació sobre aquest tema, ja que està sota secret de sumari i no tinc accés als motius" pels quals és investigat, ha assegurat en el comunicat.

"ETAPA DEL PP"

Notícies relacionades

La Diputació de Lugo no ha trigat a sortir a defensar Besteiro mitjançant un comunicat, en què al·lega que "s'estan atribuint accions del Govern Provincial de Francisco Cacharro a la Diputació de Lugo (1983-2007) al Govern Provincial de José Ramón Gómez Besteiro". "Tots els viatges a què es fa referència com, per exemple, Creuer Rhin, Euro-Disney Índia, Amsterdam, són anteriors al 2006, és a dir, sota la presidència del Partit Popular a la Diputació de Lugo".

I afegeix que, "sota la presidència de Gómez Besteiro, el Govern Provincial va anul·lar la partida de viatges per a funcionaris i fills de funcionaris que fins aleshores [amb el Partit Popular] hi havia a la institució. Per tant, durant l'etapa de Besteiro no es van subvencionar aquesta mena de viatges".