Mas demana a la Generalitat que "no presumeixi de fer el que no podran fer"

L'expresident suggereix noves eleccions si la CUP fer perdre votacions al Govern

Demana que a CDC el candidat a president no sigui el líder del partit i no descarta tornar

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

"No podem demanar proclamar l'Estat català" en aquesta legislatura, ha avisat l'expresident de la Generalitat Artur Mas respecte a què pot portar a terme i què no pot fer l'actual Govern de Junts pel Sí. "Que no presumeixi de fer el que no podrà fer, recomano molt poca estètica, molt poc postureig i molt ajustar-se als deures pendents, que són la base de fer les coses bé en el futur", ha avisat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Un consell molt directe respecte a la gestió del seu successor. "Si demanem proclamar la independència en 16 mesos, aquest deure no el podrà complir" el Govern, ha subratllat.

AMENAÇA D'ELECCIONS

"Un Govern quan és estable no perd votacions", ha lamentat Mas respecte a l'actitud de la CUP en el pacte d'estabilitat amb Junts pel Sí en aquesta legislatura. "Estem parlant que val la paraula firmada i pública", ha destacat sobre el pacte que va firmar amb la formació anticapitalista. "Si en votacions significatives, la CUP no fa honor a la seva paraula, la legislatura no té continuïtat possible, i això depèn de la CUP", ha avisat. I respecte a l'opció de tornar a presentar-se en aquestes possibles noves eleccions, Mas ha evitat concretar les seves intencions. "La meva quota d'ambició, vanitat, està més que compensada, però si la CUP en aquesta legislatura falta a la seva paraula en un moment significatiu, llavors estaríem en una situació greu, això no ha passat", ha explicat. "He de vigilar que es compleixi perquè el preu que vaig pagar per aquest acord és molt gran", ha destacat.

LA "POLITIQUERIA" A GIRONA

Per una altra part, Mas, ha carregat contra l'actuació dels partits de l'oposició a Girona, sense esmentar ERC, per haver impedit un pacte amb el ja exalcalde de CDC, Albert Ballesta. Mas ha denunciat "falta de sensibilitat i visió en un moment transcendent, en una capital on s'està fent molt bona feina", i ha parlat de "politiqueria", sense explicitar que es referia a Esquerra però confirmant que estava en marxa una negociació de l'alcalde convergent amb els republicans.

"Puigdemont va intentar fer el pacte de govern amb ERC i no va ser possible, ara no vull posar el dit a l'ull de ningú i menys el dit a la ferida", ha explicat Mas sobre les negociacions prèvies al pacte final amb el PSC.

EL CANDIDAT A PRESIDENT I EL LÍDER

Per una altra part, el líder de CDC ha defensat que al congrés de refundació o fundació de la nova Convergència proposarà, entre altres mesures, que "el candidat a la presidència no sigui el primer responsable del partit". També ha defensat que el partit incorpori llistes obertes, sistema de primàries i separació entre càrrecs del partit i institucionals. I respecte als casos de presumpta corrupció que afecten el partit, ha assegurat que "es podrà demostrar" que no hi va haver cobrament de comissions i ha afirmat que amb el pas del temps es demostra, al seu parer, que el 'cas Pujol' "és un tema estrictament familiar" sense connexió amb el partit.

Notícies relacionades

Respecte a la definició de CDC, ha proposat no definir-la com a independentista: "Crec que s'ha de definir com a sobiranista, inclou els independentistes i també els que aposten per un Estat català, que després es pot associar a un Estat espanyol".

A FAVOR DEL REFERÈNDUM

Per una altra part, ha afirmat que és possible un Govern a Espanya i ha assegurat que CDC votaria a favor de la investidura del partit socialista si es comprometés a un referèndum a Catalunya.