DEBAT D'INVESTIDURA

Rajoy insufla ànims al PP amb un dur discurs de precampanya

Els populars, satisfets amb una diatriba que creuen que desmunta el "bluf" de Sánchez

El líder del PSOE acusa el conservador de convertir-se en un "tap" per a la regeneració del seu partit

undefined33016236 madrid 02 03 2016 pleno de investidura de pedro s160302092022 / Juan Manuel Prats

undefined33016236 madrid  02 03 2016 pleno de investidura de pedro s160302092022
El president del Govern, durant el discurs d’investidura de Pedro Sánchez.
El candidat socialista assegura que no menysprea els votants del PP
El líder de Podem insta el líder del PSOE a deixar el Maquiavel Rivera.

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de setmanes en què Mariano Rajoy ha estat en segon terme i s'ha guanyat la incomprensió de bona part de les seves files, no tant per haver declinat l'oferta del Rei per presentar-se a la investidura, com per no fer cap moviment efectiu per sumar més suports que facin possible ser reelegit, el president en funcions va aconseguir insuflar ànims en una parròquia abatuda amb un discurs dur, irònic i en ocasions burleta destinat a desmuntar, als ulls del seu partit i electorat, el que el cap dels populars va denominar el “bluf” i l'“engany” de Pedro Sánchez.

El cap dels populars va treure la sornegueria gallega que caracteritza les seves millors intervencions per intentar fer veure que amb “fotos i rodes de premsa”, “vodevils de negociacions a dues bandes” i “subhastes d'última hora”, el secretari general del PSOE només ha pretès “dissimular i esgotar els terminis” per garantir-se la “supervivència política” dins del seu partit i poder així “iniciar en solitari la campanya electoral” que, segons ell, va quedar “inaugurada” aquest dimecres en la primera sessió d'investidura celebrada al Congrés.

Mariano Rajoy

PRESIDENT DEL GOVERN en funcions

"Ha gastat un mes repartint promeses i esperances amb les mans buides i molt solemnes pals a l'aigua"

Donada aquesta percepció, Rajoy va imprimir a la seva al·locució un aire de precampanya, amb acusacions greus a Sánchez per haver “enganyat” el “Rei, la cambra i el conjunt dels espanyols” al presentar-se a la investidura sense comptar amb prou suport. Al mateix temps, el cap de l'Executiu en funcions va culpabilitzar el líder del PSOE d'haver “bloquejat” que ell fes un pas endavant amb el seu ‘no’ al PP. “Vostè és el gos de l'hortolà”, va resumir Rajoy.  

QUEIXES PER LA "CONTRAREFORMA POLÍTICA"

Així mateix, el cap de l'Executiu en funcions va certificar que el PP no recolzarà mai Sánchez mentre aquest proposi una “contrareforma política i econòmica” de la seva gestió com a proposta de govern.

Mariano Rajoy

president del govern en funcions

"Necessita dissimular i esgotar els terminis perquè estava en joc la seva pròpia supervivència política"

El socialista, per la seva banda, es va queixar de la intervenció “no respectuosa” del conservador i el va acusar de ser un "un tap" per a la verdadera regeneració democràtica del seu partit, cosa que, al seu parer, només serà possible si passa a l'oposició i l'actual president se'n va. En aquest context, l'aspirant a la Moncloa va confirmar que, si ell no aconsegueix sortir investit, tampoc els populars podran fer-se il·lusions. "Els socialistes sempre estarem promovent un canvi de polítiques i això fa incompatible que vostè i jo ens puguem entendre per ser govern", li va etzibar a Rajoy.

ELS APLAUDIMENTS DE LA BANCADA POPULAR

Notícies relacionades

Malgrat aquest ambient, el cap de l'Executiu en funcions va deixar satisfeta la seva bancada, que va aplaudir amb ganes cada pulla del seu líder i als passadissos va corejar la seva intervenció. “Ha tret la careta” a Sánchez, va resumir el vicesecretari popular Javier Maroto.

No obstant, l'alegria d'aquest dimecres, que pot ser que es revisqui divendres en la segona votació previsiblement fallida, potser no durarà gaire, ja que queden dos mesos fins a la possible nova convocatòria d'eleccions en què Rajoy pot tornar-se a veure seriosament perjudicat pels moviments de l'esquerra. Mentrestant, es fa difícil que ell pugui fer algun acostament seriós a Ciutadans, quan Albert Rivera, en el discurs, va demanar al PP que jubili el seu líder i, amb una direcció renovada, se sumi a l'entesa entre socialistes i la força taronja