El PSOE entreveu noves eleccions

Els socialistes consideren difícil una entesa amb Podem per l'actitud d'Iglesias

Sánchez subratllarà l'aïllament de Rajoy i vincularà el partit morat amb el PP

tecnicomadrid33049463  madrid 04 03 2016  politica segunda vuelta de la

tecnicomadrid33049463 madrid 04 03 2016 politica segunda vuelta de la

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En vista del que ha passat les últimes setmanes, els socialistes consideren que el que és més probable és que es repeteixin les eleccions. El suport de Podem al seu acord amb Ciutadans està pràcticament descartat, mentre que l'abstenció de Pablo Iglesias provocaria al PSOE conflictes interns difícils de solucionar, ja que també requeriria que ERC i Democràcia i Llibertat no es posicionessin en una nova votació a la investidura de Pedro Sánchez, que en tot cas necessitaria que el Rei el tornés a designar candidat a la Presidència del Govern.

La idea passa per rendibilitzar al màxim el seu pacte amb Albert Rivera, una aliança que els permet donar una imatge de partit que ha interioritzat la necessitat d'enteses entre diferents sigles, que suma vuit diputats més dels que té el PP (els 131 del PSOE, Ciutadans i Coalició Canària enfront dels 123 dels populars) i que col·loca Podem davant la disjuntiva de recolzar-la o votar-hi en contra amb Mariano Rajoy, una cosa que va fer dimecres i divendres passats. L'últim reforç de l'associació Sánchez-Rivera es va plasmar dissabte, quan els seus respectius partits van anunciar que qualsevol nou soci hauria de negociar amb tots dos al mateix temps.

DE DOS PACTES A UN

El PSOE havia explorat la possibilitat d'un acord amb Ciutadans i un altre de diferent, però no incompatible, amb les forces a la seva esquerra: Podem, Compromís i IU. Ara assenyala que hauran de sumar-se al pacte ja firmat. El moviment pretén aïllar encara més Rajoy, però també redueix l'espai amb Iglesias, que dimecres passat, en el debat de la fallida investidura de Sánchez, va acusar Rivera de representar “la pitjor de les tradicions polítiques espanyoles” al tenir com a única preocupació “la seva proximitat al poder”.

Hi va haver més atacs. El líder podemista també va recordar els vincles fundacionals del PP amb el franquisme, així com “el passat tacat de calç viva” de l'expresident Felipe González, en referència als GAL. Aquesta actitud durant el ple va portar els socialistes a concloure que no hi ha gairebé marge per a l'acord.

Notícies relacionades

Tot i així, els col·laboradors de Sánchez consideren que no tot Podem es mou en la mateixa lògica. Assenyalen, en una versió negada per la direcció del partit morat, que una part dels seus dirigents (que identifiquen amb el número dos, Íñigo Errejón) busca evitar noves eleccions a través d'una abstenció d'última hora a la investidura del candidat del PSOE. Els socialistes volen explotar aquestes presumptes contradiccions internes, però al mateix temps admeten que un Govern que es basés en aquests fonaments seria “molt feble” i estaria també condicionat per l'abstenció de l'independentisme, una cosa que rebutgen els principals barons del partit.

Divendres passat, quan es va convertir en l'únic candidat de la democràcia espanyola que fracassa en les seves dues votacions d'investidura, Sánchez va acusar Iglesias de “trair” els seus votants. És un missatge en què els socialistes insistiran les pròximes setmanes.