El PSOE recorda a Podem que el necessita per governar a Madrid i altres capitals

Els socialistes demanen a Iglesias que "atengui l'alcaldessa Carmena" i recolzi la investidura de Sánchez

dcaminal33031494  madrid 03 03 2016  politica pedro sanchez se ha r160303123625

dcaminal33031494 madrid 03 03 2016 politica pedro sanchez se ha r160303123625 / Agustin CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dia després que Pedro Sánchez fracassés en el seu primer intent de ser investit president del Govern, els socialistes han augmentat la pressió sobre Podem recordant al partit morat que si governa en diverses capitals (de Madrid a Cadis, passant per Saragossa) és gràcies a ells. La menció al suport del PSOE a les plataformes ciutadanes de les quals va formar part Podem ha tingut un to d'amenaça encoberta, però el portaveu, Antonio Hernando, ha evitat aclarir si el seu partit retirarà el suport als municipis en el cas que Pablo Iglesias no voti a favor o s'abstingui divendres que ve, dia de la segona votació d'investidura, que requereix majoria simple. “No hi ha cap previsió”, ha dit aquest dijous.

Hernando també s'ha referit a unes declaracions de Manuela CarmenaManuela Carmena, alcaldessa de Madrid, en què demana a Podem que recolzi el candidat socialista perquè hi hagi un “Govern de progrés i de canvi”.

“Fa vuit mesos, després de les eleccions municipals i autonòmiques, el PSOE no va tenir cap dubte. Va interpretar bé els desitjos dels ciutadans a Madrid, Saragossa i Cadis. Els ciutadans volien que no seguís el PP. El que vam fer va ser atendre aquests desitjos i facilitar que hi hagués governs del canvi. El vam fer sense demanar res. Ni butaques, ni línies vermelles, ni obstacles. El PSOE va facilitar que Podem governés en aquestes ciutats. Per això hem demanat als dirigents de Podem que atenguin Carmena”, ha dit Hernando, que ha retratat l'alcaldessa madrilenya com una “dirigent de Podem”, quan és independent.

UN SUPORT MUTU

El moviment del PSOE presenta certs riscos. Els socialistes sostenen diversos governs municipals associats a Podem, però el partit morat els recolza en autonomies com Extremadura, Castella-la Manxa i València. Al mateix temps, el PSC està negociant la seva entrada en el govern de Barcelona, que lidera Ada Colau, que es va presentar amb una plataforma de la qual formava part Podem.  

Notícies relacionades

El partit morat, mentrestant, ha emplaçat el PSOE a reprendre el diàleg després que Sánchez fracassi previsiblement en el seu segon intent d'investidura. Podem segueix considerant-se “incompatible” amb l'acord entre el PSOE i Ciutadans i advoca per un Govern de coalició amb Sánchez. Els socialistes, que rebutgen compartir l'Executiu amb Iglesias, creuen que no s'ha d'esperar tant per arribar a una entesa. “Encara queden més de 24 hores per a la votació. Tenen temps suficient per reflexionar”, ha assenyalat Hernando, que ha demanat a Iglesias “que no sigui un obstacle per al canvi”.

El portaveu del PSOE, per últim, ha valorat les controvertides paraules del líder de Podem dijous passat, durant el primer debat d'investidura, en què va acusar Felipe González, en referència als GAL, de tenir “el passat tacat de calç viva”.  "Va ser una barbaritat i un insult. Quan es parla des del ressentiment es perd tota la raó. No només ha insultat un expresident sinó també milions d'espanyols. Però estic convençut que aquest insult es va produir per tapar que Iglesias va acabar votant el mateix que el PP", ha argumentat.