ENTREVISTA AL PORTAVEU DE SORTU

Pernando Barrena: «Otegi està cridat a tenir un paper d'home d'Estat»

El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, el dia 6 d’octubre en un acte del partit.

El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, el dia 6 d’octubre en un acte del partit. / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

3
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

–¿Quant fa que no parla amb Arnaldo Otegi?

–Per telèfon hem parlat alguna vegada i sempre li he notat molt bon to, l’he notat molt animat, i això es veurà quan surti de la presó. Trobada personal, quan estàvem tots dos en llibertat, des de juliol del 2007. Després posteriorment hem coincidit, però quan o l’un o l’altre estava a la presó. En els 6 anys i mig que ha estat a la presó no he obtingut permís per visitar-lo. 

–¿Com creu que l’ha pogut canviar el pas per la presó?

–Evidentment una experiència de 6 anys i mig a la presó sempre deixa empremta. Jo també he estat a la presó i el que t’ensenya és a apreciar coses que abans passaves per alt. Pel que he pogut parlar amb ell i pel que el conec sé que sortirà amb molta energia i ganes de recuperar l’activitat política. 

–¿Això vol dir que aspirarà a ser el candidat a 'lehendakari'? 

–Això és una cosa que encara s’ha de decidir i seria molt irrespectuós amb la militància, que és la que ha de decidir si Otegi és la millor persona per encapçalar la candidatura d’EH Bildu. I també ell ha de decidir si es veu exercint aquesta tasca. En tot cas, ho sabrem aviat, a l’abril o maig. 

–Segons l’últim sondeig del Govern basc, Podem passaria al davant de l’esquerra 'abertzale'. ¿Otegi no és el revulsiu que l’independentisme basc necessita? 

–Otegi representa alguna cosa més que un actiu per a l’esquerra 'abertzale'. Representa les aspiracions majoritàries de pau i llibertat d’un poble. Per això, per a moltes persones que van més enllà de l’independentisme basc és molt fàcil identificar-se amb ell. Fins i tot en temps més durs que els actuals, era pres en enquestes com un líder referencial també per a persones que votaven altres opcions polítiques. Alguns, com el president del PNB, s’obstinen a presentar-lo com el passat quan és tot al contrari. Otegi està cridat a tenir un paper d’home d’Estat i esperem que sigui d’un Estat basc.

                                                                                         

Otegi representa les aspiracions majoritàries de pau i llibertat d'un poble, més enllà de l'independentisme»

–¿Tem una ofensiva política i judicial per evitar que Otegi torni a la primera línia política?

–L’ofensiva política ja l’estem veient aquests dies i obeeix al fet que molts són conscients del gran actiu que Otegi representa per a l’esquerra 'abertzale'. I a nivell jurídic sempre podem esperar qualsevol cosa d’un Estat que està acostumat a estirar la legislació vigent com un xiclet per servir a interessos polítics de part.

–Està inhabilitat fins al 2021.

–La seva sentència condemnatòria parla d’aquesta inhabilitació, però no diu exactament en què consisteix. I el Suprem ja ha establert que en els casos en què no s’especifica en què consisteix, la inhabilitació no té efectes pràctics. Així que si Otegi és candidat o no ho decidirà ell mateix en primera instància i també la militància.

Notícies relacionades

–¿Com analitza el procés independentista català?

–El veiem com una referència molt important. El projecte independentista català i el basc van de la mà. A diferents ritmes, però el primer que aconsegueixi fer passos normatius beneficiarà el següent. Les dues diferències principals és que aquí estem sortint de 50 anys de confrontació violenta, amb totes les seves conseqüències. I la segona és que CDC ha fet una reflexió mentre que el PNB sembla que no hi està disposat.